Varm maj koster for landmændene: Afgrøderne skriger på vand

Den historisk varme maj begynder at få konsekvenser for afgrøderne på landmændenes marker.

Mange har nydt den gode start på den danske sommer. Rekordmange solskinstimer og solskinsdage er status for maj, der ligner den varmeste maj i over 130 år. 

Hos landmændene jubler de dog ikke helt så meget. Selvom det gode vejr har gjort forårsarbejdet i marken lettere, så begynder det nu at få konsekvenser. 

- Ví har brug for rigtig meget vand, og det kan kun gå for langsomt. Det er en rigtig trist vejrudsigt at se på lige nu som landmand, fortæller Søren Greve Olesen, der er chefkonsulent ved LandboNord. 

På gården Mejlvang ved Tårs er vandingsmaskinen de seneste dage blevet fundet frem. 

- Hvis ikke det begynder at få noget vand, så vil jeg ikke sige, det går helt ud, men der bliver ikke ret meget at høste.

Kommer det til at gå ud over udbyttet?

Ja, det vil jeg tro. Også meget. I hvert fald 50 procent, fortæller markmand ved Peter Flyger i Tårs, Morten Dissing. 

I følge DMI skal der natten mellem torsdag og fredag i den kommende uge falde omkring 1 millimeter regn. Det er det eneste nedbør på prognosen de næste 14 dage - og det er slet ikke nok. 

- 40-50 milimeter over 2-3 dage ville gøre underværker, fortæller Søren Greve Olesen. 

Det er især de afgrøder, der er sået før jul, der begynder at mangle vand. Afgrøderne sået på denne side af nytår begynder dog også snart for alvor at tørste. 

- På et tidspunkt kommer det hele til at mangle vand. Lige nu er det særligt vintersæden, der mangler, men om fjorten dage vil det også begynde at gå udover for eksempel vårbyg, fortæller Søren Greve Olesen. 

Der er i maj måned i år faldet 8 millimeter regn. Normalt falder der 49 millimeter. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland