Mejerist presset af stigende priser: - Vi kan ikke gøre en pind ved det
Indehaver af Sønderhaven Gårdmejeri Preben Ørum ser sig nødsaget til at skrue prisen op på ostene på grund af stigende produktionsomkostninger.
Sønderhaven Gårdmejeri er presset af stigende råvarepriser, men også coronaen gør livet surt for det lille mejeri.
Stigende priser på energi, råvarer og transport tvinger fødevareproducenter til at hæve priserne, og det rammer i sidste ende kunderne.
Hos Sønderhaven Gårdmejeri ved Brønderslev, der blandt andet producerer oste til engrossalg, er pappriserne steget ad fire omgange det seneste år med samlet op mod 20 procent.
Priserne på ostene er ikke steget i to år, men nu synes jeg ikke, at vi selv kan bære det længere.
Preben Ørum, indehaver, Sønderhaven Gårdmejeri
Og det er ikke noget, mejeriet er vant til, da prisen på pap plejer at være stabil.
- Men det er der vendt op og ned på i år, siger indehaver af Sønderhaven Gårdmejeri Preben Ørum.
Prisstigning på seks procent
Mejeriet producerer ostene af mælk fra egne køer, men her er foderpriserne også steget markant, og Preben Ørum kan kun sende ekstraregningen ét sted hen - ud til kunderne, der forvente en prisstigning på seks procent.
- Priserne på ostene er ikke steget i to år, men nu synes jeg ikke, at vi selv kan bære det længere, siger Preben Ørum.
Han forklarer, at mejeriets leverandører af pap og emballage giver højere priser på olie skylden for prisstigningerne.
Coronaen giver også udfordringer
Det lille lokale mejeri er ikke bare presset af stigende priser på råvarer og emballage. Også to år med corona er en sten i skoen.
Sønderhaven Gårdmejeri leverer via grossister oste til blandt andet hoteller, restauranter og kantiner. Og da hotel- og restaurationsbranchen og mange virksomheder har været lukket i lange perioder, har det ikke været muligt at afsætte ostene.
- Vi kan ikke gøre en pind ved det. Så det handler om at have en rigtig god bank, have is i maven og lade være med at tænke for meget på det – ellers bliver du syg af det, siger Preben Ørum.
Han ser frem til, at corona-restriktionerne forsvinder, så der igen kommer gang i restauranterne, og der kommer nogle oste på bordet.
- Jeg tror, at forsommeren bliver god, lyder det optimistisk fra Preben Ørum.