Foto: Annelene Petersen, Scanpix.

30.000 slagtesvin skaber arbejdspladser i Sæby

En gårdejer fra Sæby har tirsdag fået miljøgodkendelse fra Frederikshavn Kommune, og kan nu udvide sin svineproduktion.

Et rigtig godt samarbejde og en hurtig miljøgodkendelse. Det er ifølge gårdejer Søren Østergård årsagen til, at han nu kan udvide sit svinebrug med en nyetableret produktion i Sæby. Miljøgodkendelsen fra Frederikshavn Kommune betyder, at over 30 nye arbejdspladser er på vej.

- Jeg har lige i dag fået godkendelsen fra Vendsyssels Historiske Museum om, at der ikke er oldtidsfund i jorden, hvor vi skal bygge, og det er en stor lettelse. Så nu venter jeg bare op byggetilladelsen, så vi kan gå i gang, siger gårdejeren Søren Østergård i en pressemeddelelse.

Søren Østergård, der driver Lundegård i Sæby har på nuværende tidspunkt en besætning på 600 årssøer og med ønsket om at fremtidssikre bedriften og skabe bedre dyrevelfærd satte gårdejeren gang i processen mod at bygge ud og etablere en større produktion på en selvstændig ejendom i nærheden af Lundegård.

Som tommelfingerregel regner Landbrug og Fødevarer med, at for hver 1000 slagtesvin man producerer, så skabes der beskæftigelse for 1,25. Det vil sige, at der kommer mere end 37 arbejdspladser ud af de 30.000 slagtesvin.

Gårdejer Søren Østergaard.

Gårdejeren, der i forvejen har syv ansatte, får brug for flere medarbejdere for at kunne drive det nye svinebrug. Men også for både slagteriet og vognmænd i området betyder produktionen af de 30.000 slagtesvin, at der skabes nye job.

- Jeg skal i første omgang ansætte to nye medarbejdere. Men som tommelfingerregel regner Landbrug og Fødevarer med, at for hver 1000 slagtesvin man producerer, så skabes der beskæftigelse for 1,25. Det vil sige, at der kommer mere end 37 arbejdspladser ud af de 30.000 slagtesvin. Det er jo det, det hele drejer sig om, så det er jeg stolt af, siger Søren Østergård.

I Frederikshavn Kommune har initiativet, Virksomheder får Særbehandling, sat fokus på at give en hurtig og fleksibel service, der gør det nemt at etablere og drive virksomhed i Frederikshavn Kommune. I Søren Østergårds tilfælde har kommunen for eksempel hjulpet med at finde den rette placering til byggeriet.

- Det betyder meget for mig, at produktionen ikke generer naboerne. Information er vigtigt i den sammenhæng. Derfor aftalte vi på kommunens initiativ et møde med Stidsholt Ungdomsskole, der ligger tættest på, men heller ikke her var der forhindringer for projektets udførelse. Derudover hæfter jeg mig ved, at ingen har påklaget projektet undervejs, og det er i sig selv et udtryk for at forarbejdet er gjort rigtigt, siger Søren Østergård.