Nordjysk værft tager imod rekordmange unge lærlinge

Aldrig før i værftets historie er så mange nye lærlinge mødt ind til begyndelsen på deres uddannelse.

Vi hører det igen og igen; der er mangel på faglært arbejdskraft. 

Om bare syv år vil Danmark mangle op mod 100.000 faglærte – især arbejdskraft inden for jern og metal. 

En flok unge nordjyder forsøger at rette op på den udvikling og er netop begyndt med uddannelse indenfor de såkaldte sorte fag.

quote Der er rift om de unge på erhvervsskolerne, og situationen er nu, at det er ikke er alle virksomheder, der kan få lærlinge

Anette Sørensen, Erhvervsservice Nord

Hele ti nye skibsmontør- og smedelærlinge tog mandag hul på første dag af deres fire-årige uddannelse på Orskov Yard i Frederikshavn.

Det er rekord i værftets 71 år lange historie.

- Det er en stor dag og en god dag. Det er godt at få så mange unge mennesker ind og se, at der er nogle, der gerne vil have en erhvervsuddannelse - og det, at de så vælger uddannelse inden for det maritime, er godt for os, siger Christina Ørskov, der er direktør i Orskov Yard.

Hun understreger desuden, at værftet har en lang og stolt tradition for at uddanne nye folk.

Hele 29 lærlinge på samme tid er dog et antal, der ikke er set før.

Værftet har en stategi om, at mindst 10 procent af de timelønnede skal være lærlinge, for at sikre faglighed i virksomheden og uddanne folk fra egne rækker.

- Det er super vigtigt for os at få videreformidlet den store erfaring og kompetence, de mange erfarne medarbejdere har, til de unge. Der er meget knowhow inden for skibsbygning, der er afgørende for værftet og branchens udvikling, forklarer Christina Ørskov.

Der er rift om de unge

Der ligger et stort stykke arbejde i at gøre sig attraktiv for de unge, og Orskov Yard har allieret sig med Erhvervsservice Nord og lærlingekoordinator Anette Sørensen, som for flere måneder siden besøgte erhvervsskolerne for at kapre lærlinge til de virksomheder i Frederikshavn, hun repræsenterer.

- Der er rift om de unge på erhvervsskolerne, og situationen er nu, at det er ikke er alle virksomheder, der kan få lærlinge. Derfor drejer det sig i høj grad også om at komme ud på skolerne og fortælle om alle de muligheder, en erhvervsuddannelse giver, siger Anette Sørensen.

Hun står i dag for en stor del af arbejdet med og omkring lærlinge på 12 virksomheder i Frederikshavn, da det kan være en stor mundfuld at tage elever og lærlinge ind.

Det kan også være overvældende for de unge pludselig at stå på arbejdsmarkedet.

- Mange er meget unge i dag, når de er omkring 18 år, og nogle har ikke haft fritidsjob, så det kan være en meget stor omvæltning at komme fra skole og ud på en rigtig arbejdsplads, hvor man første dag bliver bombarderet med informationer om alt fra sikkerhed til pensionsordning, så derfor er jeg med på sidelinjen og er med til at sikre, at alle har det godt, fortæller Anette Sørensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland