Nyt netværk skal forvandle Frederikshavns udenlandske pendlere til nye indbyggere
Et nyt netværk af virksomheder i Frederikshavn Kommune skal få udenlandsk arbejdskraft, der pendler til Frederikshavn, til at slå sig permanent ned i kommunen.
Frederikshavn Kommune står bag et nyt netværk af virksomheder, der i sidste ende skal få indbyggertallet til at stige.
Virksomhederne hjælper hinanden med at holde fast i den udenlandske arbejdskraft, og det skal få flere til at bosætte sig i kommunen.
- Det kan være at vi står med en medarbejder, som har en bedre halvdel, som gerne skulle have et job. Så taler de forskellige virksomheder sammen, og på den måde kan vi hjælpe hinanden, siger Marianne Bredevang, der er direktør på Hotel Scandic the Reef i Frederikshavn.
Hotellet er en af de virksomheder som er med i projektet. Deres ansatte omfatter op mod 15 forskellige nationaliteter.
- Der er nogle jobs, som vi har haft svært ved at rekruttere nye medarbejdere til. Der må man sige, at vi har fået rigtig god hjælp fra vores nye medarbejdere, som kommer fra mange forskelle etniske minoriteter, siger hoteldirektøren.
Udover at hjælpe hinanden med at finde arbejdskraft, deler virksomhederne i netværket også erfaringer. De tilbyder både sociale arrangementer og sprogundervisning for at få medarbejderne bedre integreret.
- Først og fremmest får vi flere mennesker i kommunen ved det her projekt. Vores befolkningstal stiger, der kommer mange børn i børnehaverne og i skolerne. Det er rigtig godt for os. Der kommer også en hel del vækst, siger Amina Nikontovic, der er bosætningskonsulent i Frederikshavn Kommune.
Vores befolkningstal stiger, der kommer mange børn i børnehaverne og i skolerne. Det er rigtig godt for os.
Amina Nikontovic, bosætningskonsulent, Frederikshavn Kommune
Ifølge Almina Nikontovic kan netværket være med til, at de udenlandske medarbejdere vælger at slå sig fast ned i Frederikshavn.
- Frederikshavn Kommune har i flere år haft problemer i forhold til faldende befolkningstal, og vi har også udfordringer med at få kvalificeret arbejdskraft. Når man putter det hele sammen, så er man jo nødt til at gøre noget, og det er så det vi gør med det her projekt, siger hun.
En af de udenlandske arbejdere, som netop har slået sig ned og købt hus i Sæby, er 31-årige Simona Florea fra Rumænien. For et år siden tog hun med sin familie fra Rumænien for at skabe et nyt liv i Danmark.
Nu arbejder hun som stuepige på Hotel Scandic the Reef i Frederikshavn.
- Jeg er meget glad for at være kommet i arbejde. Jeg har svært ved at sidde stille og ikke lave noget, siger hun.