LIGE NU:

Brødre har drevet familiefirma i i 25 år

Selvom de begge er opvokset i branchen, var der ingen af de to brødre, Mogens og Niels, der ville videreføre familiefirmaet. Men det kom de til alligevel.

Niels Krogh Andersen er på kundebesøg. Direktøren for Vendsyssel Teater i Hjørring, Lars Sennels, vil gerne have mere fokus på teaterbygningen. Og det er lige netop det, Niels og hans storebror Mogens kan hjælpe med. Sammen driver de Krogh Andersen A/S Skilte & Reklamefirmaet i Hjørring, som de overtog fra deres far for mere end 25 år siden.

- Ja ja, vi har haft sølvbryllup, griner de begge. 

At det skulle blive til foreløbigt 25 år kommer også lidt bag på de to brødre, men i dag kan de ikke forestille sig bedre job.

Forskelle

Mens Niels drager videre på kundebesøg til Fårup Sommerland for at besigtige nyligt udført skiftearbejde, holder Mogens gang i produktionen i Hjørring. En bil skal “pakkes ind” i reklametryk og farver, og Mogens tjekker lige, at alt går, som det skal. Det gør det, ikke overraskende, for flere af de ansatte i firmaet er rutinerede efter både 25 og 35 års ansættelse. 

- Så det er jeg da meget stolt af, siger Mogens, der står for økonomi, produktion, planlægning og ledelse. Niels er den mest udadvendte af de to brødre, så han står for salg, kundepleje, marketing og personaleledelse.  

Uenigheder

De er 9 års aldersforskel mellem de to brødre, så de har ikke haft samme barndom. Men det er ikke den eneste forskel mellem de to, fortæller Mogens:

- Jeg er nok den mest kontante, når det kommer til stykket. Og farer nok hurtigst op og farer nok også hurtigt ned igen, hvor Niels nok er lidt bedre til at få glattet ud, hvis der opstår nogle problemer. Ja, jeg kalder nok en spade nogle gange, og det er sgu et problem, man må arbejde med sommetider, men der er det jo en stor hjælp, at man kan sige: Kan du ikke lige hjælpe mig her, for den kan jeg ikke magte selv, og så kan Niels måske tage over. Og der har vi helt klare aftaler: Er det noget med personale, så tager Niels så vidt muligt over, for han er bedre til at håndtere det end jeg er, siger Mogens Krogh Andersen.

Ægteskabspagten

Selv om de to brødre stoler blindt på hinanden, og nu har kørt godt sammen i over 25 år, så kan de stadig af og til være så uenige, at der skal lidt hjælp til udefra. Så kommer deres bestyrelsesmedlem Willy ind og mægler mellem de to brødre. Skulle det ske engang, at de to brødre slet ikke kan enes eller vil ud af firmaet, er der for længst taget hånd om det, fortæller Mogens.

- Vi har papir på hinanden. Og vi har krydslivsforsikringer på hinanden, og vi har det ene og det andet, så der er mange ting, vi skal spørge hinanden om før, ja, før vi spørger vores koner. Du kan ikke lave en virksomhed sammen med en kompagnon uden du har alle de ting på plads. Om det er i familien eller ikke i familien, det er ligegyldigt. Det er bare så vigtigt, at have det på plads, fordi: vi kan bare slå op i bogen, hvis der sker det-og-det. Hvad skal vi gøre? Der er næsten taget højde for alt det, siger Mogens Krogh Andersen.

Udenfor arbejdstid 

Når man dagligt og i mange timer arbejder sammen med sin familie, så er der ikke altid det store behov for også at ses udenfor arbejdstid. Både Niels og Mogens er gift og har børn, og de mødes alle, når især farmor inviterer på hyttetur for hele familien. Derudover deler de to brødre interessen for kunst, kultur og sport, og som lokale sponsorer er de ofte ude at opleve og deltage. 

De senere år har de også fået en fælles passion for rødvin, så de kigger af og til ned i hinandens vinkælder og nyder de gode dråber sammen.