Seneste nyt:

Nye sanserum til fødende i Hjørring: - Jeg håber, det bliver alt det, kvinder drømmer om

Levende billeder fra den nordjyske natur og lyden af fuglesang eller havets bølger er normalt ikke noget, vi forbinder med en fødestue. Men på Regionshospital Nordjylland i Hjørring er det faktisk, lige hvad man gør.

Fire helt nye fødestuer på Regionshospital Nordjylland i Hjørring står snart klar. Men de ligner ikke de almindelige fødestuer, som de fleste af os kender.

De fire nye stuer er nemlig såkaldte sansefødestuer. De har både mulighed for særlig lyd, lys og levende billeder.

På en lille skærm kan man vælge mellem fire forskellige sanseoplevelser. For kan man vælge skov med fuglesang eller billeder og lyd af bølger, der skvulper på stranden. Herefter kommer de levende billeder op væggene, mens lyden fylder i hele rummet.

- Vi har fire muligheder i alt. Vi har både en, der hedder drømme, hjem og ro - og så har vi urkraft. Og urkraft - det er den, vi skal bruge til sidst, når vi sådan rigtig skal have nogle kræfter i gang, siger Marie Krag, der er jordemoder på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.

Herudover er rummet indrettet, så det virker mere hjemligt. For eksempel er hospitalsudstyr gemt væk bag låger.

- Jeg synes jo, det er fantastisk, at vi har fået sådan nogle flotte nye omgivelser, som gør, at vi kan få fødende i en afslappet stemning, som forhåbentlig kan understøtte nogle af de fysiologiske processer, som de skal igennem, siger Marie Krag.

Marie Krag har været jordemoder i otte år. Nu glæder hun sig over de nye fødestuer.
Marie Krag har været jordemoder i otte år. Nu glæder hun sig over de nye fødestuer.
Foto: Katja Schlaikier

De nye stuer er blevet til efter et samarbejde mellem hospitalet og fire kunstnere. Billedkunstner Henrik Godsk, naturfotograf Morten Hilmer, komponist og forsker Marie Højlund samt Ph.d., arkitekt og designer Esben Bala Skouboe, som alle er anerkendte inden for deres respektive kunstneriske felt. 

De har sammen fået billedkunst, musik og lys til at gå op i en højere enhed. Alt sammen så det skaber ro i et nordjysk motiv.

- Sansefødestuerne som sådan tager jo ikke smerterne væk fra den gravide, men jeg tror på, at det kan understøtte den ro, der skal til for, at man kan arbejde med de veer, man har, siger Helle Høy Simonsen, der er chefjordemoder på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.

Håber på fødsel i sanserum

En af dem, som håber på at føde på en af de nye sansestuer er 23-årige Amalie Lund Nielsen fra Aalborg. Hun har termin i starten af oktober, hvor hun venter en lille pige.

- Jeg tænker, sansestuen kan være med til at give mig nogle redskaber, så jeg kan klare den her fødsel på bedste vis. Og så håber jeg, at det kan være med til at give mig en følelse af noget tryghed og noget hjemlig atmosfære, siger hun.

Indtil nu har fem kvinder født på den nye stue, og de nye mere hjemligt indrettede rum kan ifølge jordemoder Marie Krag godt blive en fast del i fremtiden.

- Jeg håber, det bliver alt det, kvinder drømmer om. Og jeg tror ikke, der er ret mange, der ikke vil synes, det her er rigtigt lækkert at være i, siger hun.

Alle fire stuer forventes at være færdige om et par uger. 

Efterlysning 2

Politiet efterlyser to mænd efter groft overfald

sygeplejske

play Formand for Dansk Sygeplejeråd: - En milliard til sundhedsvæsenet er ikke nok

40_percent

play Aalborg Kommune har succes med med fleksjob

112 alarm politi politibil

Trafikuheld ved Hobro spærrer motorvej

Efterlysning 2

Politiet efterlyser to mænd efter groft overfald

sygeplejske

play Formand for Dansk Sygeplejeråd: - En milliard til sundhedsvæsenet er ikke nok

Til forsiden

Til forsiden