Susan frygter for sin transport: - Der er langt at cykle til Hjørring

De danske regioner mangler penge til renovering af de lokale jernbaner, hvis de fortsat skal blive ved med at fungere bedst muligt. En fremtid uden lokalbanerne vil gøre livet svært for de nordjyske pendlere.

To sæt jernbaneskinner og et par skilte, det er, hvad der er at finde på Hirtshals Station. 

Der er helt stille på perronen. Stilheden afbrydes ganske kort af lidt fuglefløjt og en enkelt person, der trasker forbi og sætter sit pendlerkort på tjek-ind automaten.  

Susan Dvinge er hyppig bruger af lokalbanen mellem Hirtshals og Hjørring, og selvom stationen ikke har meget at byde på, så er den vigtig for hende. 

- Jeg kommer her hver dag, når jeg skal på arbejde. Jeg kommer her også, når jeg holder fri, hvis jeg skal i biografen i Hjørring, i teatret eller ud og spise, siger Susan Dvinge.

Hun bor i Hirtshals og arbejder til dagligt som administrativ medarbejder i Hjørring Kommune. I snart 22 år har hun klaret sig uden en bil og udelukkende ved hjælp af lokalbanen.

- Banen betyder, at jeg ikke skal cykle til Hjørring. Der er altså lidt langt at cykle, siger hun. 

Efterlyser penge 

Danske Regioner, der står for de 13 lokalbaner i Danmark, udsendte søndag en pressemeddelelse, der kan få stor betydning for lokalbanernes fremtid. 

- Vi mangler penge, hvis vi fortsat skal investere i jernbaner, fortæller Ulla Astman (S), der er 1. næstformand for Danske Regioner og Regionsrådsformand i Nordjylland.

Ifølge regionerne skal der postes 124 millioner kroner i lokalbanerne årligt i perioden 2021 til 2026. 

- Pengene skal bruges til at udskifte de skinner, der har behov for det. Der er også behov for, at togene skal skiftes til eltog, hvis vi skal have fokus på en grønnere linje. Eltog kræver ladestandere, og det koster også penge, fortsætter Ulla Astman. 

Cirka 500.000 personer stiger ombord på Hirtshalsbanen om året, og derfor er den vigtig for byen. Det fortæller formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Lokalbanerne er bindeleddet for folk, der skal i skole, studere, på arbejde, men også for turister og gæster. Det giver derfor god mening, at der skal investeres i dem, så de kan blive fremtidssikret, siger han til TV2 Nord.

Indtil videre er det stadig uvist, hvordan fremtiden for lokalbanen i Hirtshals kommer til at se ud. Susan Dvinge har bare et ønske.

- Bare den kan få lov til at blive her, så er jeg tilfreds. 




Seneste nyt

fra Nordjylland