02:13

Flere vælger at tage 10. klasse på efterskole

Flere nordjyske folkeskoleelever vælger at tage et år på efterskole i 10. klasse. Siden sidste år er ansøgertallet steget med fem procent i Nordjylland.

På Ingstrup Efterskole er 80 børn på prøve som efterskoleelever. I et døgn får børn på 12 – 14 år mulighed for at bo på efterskolen og deltage i skolens aktiviteter.

- Jeg har fået et indblik i, hvordan de har det heroppe, og hvordan hverdagen er, siger Laura Rønnet Mølgaard på 13 år fra Dybvad.

I fem år har Ingstrup Efterskole tilbudt interesserede folkeskoleelever at komme på påskecamp, hvor eleverne overnatter på efterskolen et døgn i påsken, og tiltaget ser ud til at virke. 

Læs også Aalborgstævnet 2019: 15 efterskoler giver den gas i Gigantium

Til næste skoleår er pladserne på skolen helt fyldt op for første gang. Der er også flere af de nuværende elever på skolen, der har prøvet efterskolen af på påskecampen, inden de valgte at starte.

- Det har betydet meget, for jeg har også været rundt på nogle andre efterskoler, men de var ikke lige mig, så da jeg kom herop, så var det super spændende, siger Natasja Hejle, der går på håndboldlinjen på Ingstrup Efterskole.

Alle pladser fyldt op

I flere år har efterskolerne haft faldende elevtal, men i år har fem procent flere nordjyske skoleelever end sidste år valgt at søge om at komme i 10. klasse på en efterskole. Det viser tal fra Efterskoleforeningen. 

- Det har været nogle hårde år for efterskolerne, så det er rigtig positivt, og det er rigtig dejligt, at vi har venteliste, og der er så stor tilgang til vores skole, det er vi meget glade for, siger Solveig Maj Madsen, der er underviser på Ingstrup Efterskole.

Læs også Nørdet: Rikke er Danmarks klogeste til historie

Aabybro Efterskole er en af de største efterskoler i Nordjylland. Her skal man helst ansøge om at få en plads to år inden skolestart, hvis man vil være sikker på en plads. Eleverne på Aabybro Efterskole kan godt forstå, at flere vil på efterskole:

- Det er bare en helt anden hverdag, det er nogle helt andre mennesker, og man får et helt andet bånd med dem, end man for eksempel får med sin folkeskoleklasse, siger Frida Lützow Kirk, der er elev på danselinjen på Aabybro Efterskole.

Læs også I praktik: Virksomhed forsøger at håndplukke efterskoleelever til job

Kristoffer Tobias Henriksen, der i 9. klasse på springlinjen på Aabybro Efterskole er enig. Han er blevet så glad for tiden på efterskolen, at han har valgt at fortsætte et år mere: 

- Jeg har valgt, at jeg skal fortsætte næste år, fordi jeg fik sådan en god start. Jeg synes, det er ærgerligt, at skoleåret er ved at være slut, for det flyver afsted, siger Kristoffer Tobias Henriksen.

Sammenholdet er vigtigt

På Ingstrup Efterskole er der stadig lidt tid, før deltagerne på påskecampen skal beslutte, hvilken efterskole de vil på. Men døgnet på Ingstrup har hjulpet dem til at blive mere afklaret omkring, hvad de gerne vil gå efter.

- Der skal være et godt sammenhold, og så skal den ikke være alt for stor. Det skal være et sted, der passer til mig, siger Laura Rønnest Mølgaard.

13-årige Oliver Bach Damgaard er ikke i tvivl om, at han gerne vil på efterskole, men han skal rundt og se lidt flere skoler, før han beslutter sig: 

- Jeg skal have en god mavefornemmelse, og der skal være et godt sammenhold og nogle gode venner, siger han.