Foto: Henning Bagger (Ritzau/Scanpix)

02:48

En gruppe sommerhusejere fra Lønstrup kræver nu erstatning på 150 millioner kroner af Kystdirektoratet, da de mener, at Kystdirektoratet bevidst har nægtet dem muligheden for at placere hård kystsikring på stranden syd for Lønstrup.

1 af 2

Sommerhusejere sagsøger staten for 150 millioner kroner

En række sommerhusejere i Lønstrup stævner staten, da kystdirektoratet efter deres mening ikke har gjort tilstrækkeligt for at sikre deres sommerhuse.

Dag for dag æder klitterne sig tættere på sommerhusene i Lønstrup, og i årtier har sommerhusejerne kæmpet mod Kystdirektoratet om at få sikret deres sommerhuse.

Én af dem er Jørgen Hedegaard Madsen. Foruden at være ejendomsmægler i Lønstrup og talsmand i deres lokale kystsikringslav ejer han også et sommerhus. For bare ti år siden var der 70 meter mellem hans sommerhus og klitterne.

Læs også Sommerhusejere presser politikere: Find 30 millioner til kystsikring

I dag er det nede på 25 meter, men lige siden begyndelsen har Kystdirektoratet nægtet at kystsikre Jørgen Hedegaard Madsens og de øvrige sommerhusejeres huse.

- Vi har fået nok. Så nu får de tilbage af samme skuffe, siger Jørgen Hedegaard Madsen.

Sommerhusejerne kræver nu erstatning fra kystdirektoratet på op imod 150 millioner kroner, fordi de mener, at grundene automatisk er blevet eksproprieret af staten, fordi man har ladet havet opsluge sommerhusene og ikke betalt en kompensation til ejerne.

EU-lovgivning er på sommerhusejernes side

Det er med baggrund i EU-lovgivning, sommerhusejerne lægger sag an mod staten. I EU-lovgivningen beskrives det, at staten ved forudsigelige skader skal beskytte borgerne og deres ejendom.

- Vi mener, at myndighederne ikke har levet op til deres forpligtelser. Så må udvejen være at betale et erstatningskrav, siger sommerhusejernes advokat Hans Sønderby Kristensen.

Dét skal de 150 millioner kroner erstatte:

40 millioner kroner af de i alt 150 millioner kroner skal erstatte ti sommerhuse, som er faldet i havet og 11 sommerhuse, som er tæt på at falde. De resterende 110 millioner kroner skal erstatte værditabet på yderligere 100 sommerhuse, som også står for skud.

Læs også Chok i Hjørring: - Sommerhusejerne bliver sorteper