Ny Læsø-færge i modvind

Planerne om at få en ny og større færge til at sejle mellem Læsø og Frederikshavn er langt fremme. Men Læsøs politikere frygter, at krigen i Ukraine kan stikke en kæp i hjulet på projektet. Det kommer frem i en debat på TV2 Nord, hvor tre af øens ni kommunalpolitikere deltager.

Indtil nu har kommunalbestyrelsen i Læsø Kommune efter et udbud fundet en rådgiver til det store færgeprojekt. Det dansk-norske DANOF skal nu hjælpe med at designe en ny og større færge, som samtidig skal være mere miljøvenlig.

- Vi er godt i gang med arbejdet, og vi ser på muligheder for Læsø. Men spørgsmålet er, om vi overhovedet får mulighed for det, som verden ser ud nu. Det kan godt være, at det så svært ud efter corona, men med den krig, vi har i Europa i et land, som udvikler store dele af verdensmarkedet for jern, så kan jeg godt være i tvivl om, hvor det hele ender. Samtidig er der de stigende renter. Det er to ting, som er afgørende for, om vi får råd til en ny færge, siger borgmester Tobias Birch Johansen, som er valgt for Venstre.

Dobbelt så mange biler ombord

Planerne om en ny færge til Læsø er flere år gamle. I 2018 blev det besluttet at sende færgebyggeriet i udbud til en samlet entreprise på 250 millioner kroner. 

Den nye færge skulle kunne tage dobbelt så mange biler med på en overfart. Trafiktal fra 2017 viste, at den nuværende færge Margrete Læsø for længst havde nået sin maksimale kapacitet.

- Vi skulle gerne have den nye færge i 2024. Vi skal have den inden det næste valg. Det er vigtigt for øen. Jeg tror, at vi skal lidt ned i størrelse med en kapacitet på ca. 100 biler. Til gengæld skal overfartstiden være kortere, siger Karsten Skov Petersen, som er viceborgmester og valgt for Det Konservative Folkeparti.

Læsøs borgmester Tobias Birch Johansen (V) frygter, at situationen med krig i Europa og stigende renter kan betyde, at der ikke er råd til en ny færge.

Færgens betydning for Læsø og beboerne på øen kan ikke undervurderes.

- Det er for et samfund langt væk fra fastlandet helt afgørende, at infrastrukturen er tidssvarende. Vi burde have haft en ny færge for længst. Nu må vi se, hvad der sker med renter og råvarepriser. Vi er nødt til at forholde os til det konkrete, siger Niels Odgaard fra Læsø Borgerliste, som er formand for øens Ældre- og Sundhedsudvalg. 

Øverst i artiklen kan du se hele magasinet Fokus.


Seneste nyt

fra Nordjylland