LIGE NU:

Grusgrav bliver omdannet til oase for natur og mennesker

I kanten af Hobro har en gammel grusgrav ligget nedlagt siden midten af 90'erne. Men Mariagerfjord Kommune har nu sammen med en lokal virksomhed omdannet grusgraven til et vildnis af blomster og insekter.

Vilde insekter og blomster er trængte i dagens Danmark. Og det er noget, man har fokus på i Mariagerfjord Kommune.

Her har kommunen sammen med gipsfabrikanten Knauf A/S i Hobro forsøgt at omdanne en nedlagt grusgrav fra et almindeligt græsareal til et vildnis for blomster og insekter. Og det er gået over al forventning.

- Jeg var ikke herude i en måned, og da jeg kom tilbage, tænkte jeg: 'er der mon overhovedet nogle blomster', men da jeg så kom herud, faldt jeg nærmest over dem, siger Anders Horsten.

Han er biolog ved Mariagerfjord Kommune, og han rådgiver Knauf om, hvordan arealet skal naturplejes bedst.

Blomster og insekter følges ad

Men det er ikke kun blomster og insekter, der trives i den fornyede grusgrav. En lokal landmand gør også brug af jorden i form af fire køer, der græsser på arealet. Og køerne er netop nøglen til de gode resultater.

- Når køerne går rundt på arealet, tramper de jorden op. Og på den måde bliver jorden eksponeret, og bliver på den måde modtagelig for små frø fra blomster og andre planter. Og hvis ikke de græssede på arealet, ville græs hurtigt udkonkurrere de trængte blomster, siger Anders Horsten.

Og hvis blomsterne forsvinder, forsvinder insekterne også.

- Vi har sommerfugle, som kun kan leve af en speciel blomst herude, så det er klart, at hvis blomsten taber kampen om næring til græs eller brændenælder, så mister vi også de sommerfugle.

Kan kun sammen

Projektet udspringer af øget fokus på biodiversitet i Mariagerfjord Kommune. Men kommunen kender også dens egne begrænsninger.

- Vi har egentlig for længst erkendt, at skal vi lykkes med at redde sommerfuglene og blomsterne, så kan vi ikke gøre det alene. Så skal vi have samfundet med, siger Anders Horsten.

Og her kommer gipsfabrikanten Knauf A/S så ind i billedet. For de ejer nemlig den nedlagte grusgrav.

- Vi var jo glade for at blive spurgt om dette partnerskab. At være med til det her grønne projekt er meget unikt og meget givende for os, og det er dejligt at kunne give noget tilbage til naturen, siger Sofie Witte. Hun er sustainability manager ved Knauf A/S.

- Vi ved noget om gips, men vi har ikke styr på blomster og insekter, eller hvordan man passer på dem. Derfor har vi arbejdet tæt sammen med Mariagerfjord Kommune, der har den kompetence.

Lokalt naturområde for byens borgere

Men det er ikke kun dyrene og planterne, der nyder godt af initiativet. Området er frit tilgængeligt, og idéen er, at både almindelige borgere og skoleelever skal benytte området.

- For det første gør vi noget godt for naturen i form af naturpleje. For det andet gør vi noget for borgeren i Hobro, ved at sætte låger i hegnet og sætte skilte op, hvor der står, hvilken natur man kan opleve her på arealet. På den måde bliver et område, der har været lidt gemt væk i kanten af et industriområde, pludselig et lokalt rekreativt område, som borgeren kan benytte, siger Anders Horsten.

Både Mariagerfjord Kommune og Knauf A/S håber, at dette eksempel vil få flere virksomheder, til at starte lignende initiativer, der kan være til gavn for både naturen og lokalsamfundet.

- Det er jo ret simpelt. Man sætter et hegn og finder en landmand, der har et par dyr til overs, og som kan gå i området. Man kunne i princippet også bare gøre det på en mark, en græsplane eller andre steder. Så vil der bare gå lidt længere tid, før det bliver så godt, som det er her, siger Anders Horsten.