Statslig pulje til hjælp til boligkøb i udkantsområder virker ikke

Statens pulje, som skal hjælpe boligkøbere med at købe boliger i udkantsdanmark, bliver ikke brugt. Kun to købere har på landsplan gjort brug af puljen siden den blev oprettet i 2022.

Kjeld Westergaard viser en bolig frem som endnu ikke er solgt, for køberne har ikke kunnet blive godkendt til at låne penge til dem.

- De kunne ikke godkendes i banken. Det er svært at sige hvad der er årsagen til det, men sådan som vi vurderer det, så var det gode almindelige fine kunder som burde kunne få lån til det, siger ejendomsmægler Kjeld Westergaard fra Westergaard Bolig ApS.

Også i den anden ende af regionen i Hadsund oplever ejendomsmæglerne at køberne får nej i banken. Hos Mæglerringen i Hadsund sker der for ca. en tredjedel af køberne.

- Konsekvensen det er jo, at de stakkels familier der er ude på landet, de kan ikke få solgt deres ejendom. Og dem der gerne vil købe den her type ejendom ude på landet, de kan ikke erhverve den, siger Tom Pedersen, Indehaver af Mæglerringen i Hadsund.

Netop for at hjælpe hushandlen i gang i yderdistrikterne oprettede regeringen i 2022 en pulje, som kunne garantere dele af finansieringen ved et boligkøb. 

Men ordningen er kun blevet brugt to siden den blev oprettet. Ifølge ejendomsmæglerne fordi den skal gå igennem bankerne og de siger alt for ofte nej. Men bankerne siger, at de bare overholder loven.

- Det er ikke for sparekassens skyld, at vi siger nej. Det er for kundens skyld, og det hjælper ikke kunden, at sparekassen kan få dækket et tab, hvis kunden ikke kan betale, for så står kunden alligevel i en økonomisk ruin. Og vi hverken vil eller må bringe kunden i den position med forsæt, siger Kim Mouritsen, direktør i Sparekassen Danmark.

- Ordningen har ingen berettigelse

Erhvervsministeren er stadig glad for ordningen, selv om den kun er blevet brugt i to tilfælde.

- Det er selvfølgelig en relevant diskussion, men politisk står regeringen der hvor vi synes det er vigtigt, at man har mulighed for at låne til sin egen bolig alle steder i landet, siger erhvervsminister Morten Bødskov fra Socialdemokratiet.

Regeringen vil nu kigge på ordningen og se om der er noget i den der skal laves om, herunder hvor meget garantien skal dække.

- Det vi sidder og kigger på det er, hvor meget af det her boliglån skal den her garanti omfatte. Der kan justeres på den og det er det vi sidder og kigger på lige i øjeblikket, siger erhvervsminister Morten Bødskov fra Socialdemokratiet.

Men ifølge bankerne er øget garanti ikke løsningen.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg ikke ordningen har sin berettigelse. Fordi den går ind og siger at vi kan godt dække et tab for kreditinstituttet. Men det er slet ikke det vi skal tage udgangspunkt i. For det er kundens situation vi skal tage udgangspunkt i. Så det er ikke en garantimodel der løser udfordringen om vi kan få lov til a t købe et hus eller ej, siger Kim Mouritsen, direktør i Sparekassen Danmark.

Se hele indslaget her:


Seneste nyt

fra Nordjylland