01:16

Vikinger fejrer lyset i mørket: Vintersolhvervsfest på Fyrkat

Den 22. december er årets korteste dag i 2019, og det betyder, at dagene snart bliver lysere. Det fejrer vikingerne på Vikingecenter Fyrkat traditionen tro med en vintersolhvervsfest.

Der er en uge til, men vintersolhvervet bliver alligevel fejret denne lørdag på Vikingecenter Fyrkat.

Markedsboder, rytter- og bueshow samt vikinger i massevis udgør vintersolhvervsfesten, som fejres for 24. gang på vikingegården i Hobro.

- Vi gør det for at fejre, at lyset kommer igen. Om lidt drikker vi også julen ind, hvilket er en god gammel nordisk skik, som vi prøver at formidle her på Vikingecenter Fyrkat. Det er også en afslutning for alle de vikinger, der har været med til at levendegøre det her, så det bliver en overbevisende formidling, vi laver, siger Jakob Ljørring Pedersen, der er museumsformidler ved Vikingecenter Fyrkat.

Hvis vi ikke festede, så ville det blive mørkt og trist, og så kommer vi aldrig igennem vinteren. Vi skal have lys i mørket, og vi skal være glade for, at lyset kommer igen.

Jakob Ljørring Pedersen, museumsformidler

I alt deltager 75 vikinger i dagen, som er åben for alle interesserede gæster. Arrangementet er gratis, og der bliver solgt håndværk lavet efter gamle nordiske traditioner samt mad, som man ville spise det i vikingetiden.

- Vi skal have lys i mørket

Efter dagens marked og opvisninger er der julefrokost for de mange frivillige vikinger, der bruger weekender og fritid på at formidle hverdagen i vikingetiden på Fyrkat.

- 2019 har været et godt år. Vi har haft mange frivillige og mange vikinger, der har hjulpet til. De frivillige hjælper til at vise, hvordan livet blev levet dengang. Vi kan aldrig være sikre på, at det var sådan, men vi kan give et godt bud på det, siger Jakob Ljørring Pedersen.

Vintersolhverv falder i år den 22. december. Her er dagen kun syv timer lang, og det gør den til årets korteste dag.

I det gamle norden festede man ved vintersolhverv, fordi dagene derefter ville blive lysere, og det er en tradition, der holdes i hævd på Vikingecenter Fyrkat.

- Hvis vi ikke festede, så ville det blive mørkt og trist, og så kommer vi aldrig igennem vinteren. Vi skal have lys i mørket, og vi skal være glade for, at lyset kommer igen. Det kan vi ikke mærke med det samme efter vintersolhverv, men det bliver faktisk lysere derfra. Derudover skal vi også have lidt julesul og god øl, og så går det hele meget bedre, siger Jakob Ljørring Pedersen fra Vikingecenter Fyrkat med et smil.

00:30

Jakob Ljørring Pedersen fortæller om vintersolhvervsfesten på Vikingecenter Fyrkat. 

Luk video