Sådan ser Jørgen Krøgholts 10000 m2 store solcelleanlæg ud fra oven. Foto: Jesper Jokumsen

10.000 m2 solceller opstillet i Mygdal

Det hidtil største solcelleanlæg i Nordjylland står færdigt i Mygdal ved Hjørring.

Et solcelleanlæg på 10.000 kvadratmeter er netop blevet færdiggjort i Mygdal ved Hjørring. Anlægget bliver det største af sin art i Nordjylland og vil kunne levere el til hvad der svarer til 60 husstande.

Det er Jørgen Krøgholt der er tidligere landmand, der har lagt jord og penge til det store projekt. Det gjorde han, da regeringen i november 2012 gjorde det muligt for ejere af anlæg på op til 400 kilowatt at få en forhøjet afregningspris. Han søgte derfor alle de relevante tilladelser og underskrev en kontrakt med firmaet Green Source fra Frederikshavn.

Der skulle dog ikke gå mere en fire måneder før regeringen lavede loven os, så afregningsprisen for leverancer til elnettet blev mere end halveret.

- På det tidspunkt havde jeg allerede indsendt samtlige ansøgninger og underskrevet en kontrakt, så jeg var i en meget usikker situation med hensyn til opførelsen af mit anlæg, fortæller Jørgen Krøgholt.

I maj kom så en overgangsordning for de der allerede var nået langt i processen med deres solcelleanlæg, og vejen var igen banet for Jørgen Krøgholts anlæg på 400 kilowatt.

Nu står anlægget, der består af 1600 solceller så færdigt. Det er en investering på fire millioner kroner, som er tjent ind efter cirka ni år og derefter tjener penge til Jørgen Krøgholt i yderligere 14 år.

Det tog Green Source fem dage at opstille det store anlæg og yderligere tre uger at få det tilkoblet elnettet.

- Vi er mere end tilfredse med resultatet, siger en glad Kim Stubbergaard Reese, der er salgsdirektør i Green Source.

- Hvis man kan tale om, at sådan et stort anlæg ser smagfuldt ud, så er det her faktisk et rigtig godt resultat. Kunden har lagt stor vægt på æstetikken i projektet. Seks lige rækker, afskærmet bag rækker af træer, så de ikke umiddelbart er synlige fra vejen, fortæller han videre.