LIGE NU:

150.000 danskere har rygerlunger - uden at vide det

Har du rygerlunger? Du kan få tjekket dine lunger i Haraldslund Vand- og kulturhus i Aalborg. Det sker tirsdag d. 28. oktober.

Gratis lungetjek
Danmarks Lungeforening opfordrer alle rygere og eksrygere over 35 år til at komme forbi Haraldslund vand- og kulturhus i Aalborg tirsdag den 28. oktober klokken 14-18 for at få foretaget et gratis lungetjek. Det kræver kun et enkelt pust i et såkaldt spirometer.

Pustes i gang
Medlem af Aalborg byråd Thomas Kastrup-Larsen (Soc.dem.) puster begivenheden i gang klokken 14.00.

Folkesygdom
Lungesygdommen KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) er en snigende sygdom, der oftest først bliver opdaget, når halvdelen af lungefunktionen er tabt. Men det er aldrig for sent at opdage den kroniske lidelse, og derfor er det vigtigt at opdage symptomerne i tide.

150.000 ved det ikke
Omkring 85 procent af tilfældene kan relateres til rygning. 400.000 danskere anslås at lide af folkesygdommen KOL, som tidligere kaldtes rygerlunger.
Men hen ved 150.000 ved det endnu ikke.

Anonymt lungetjek
Danmarks Lungeforenings lungetjek er anonymt, og erfaringer fra tidligere åbne lungetjek viser, at op i mod 40 procent af de fremmødte lider af KOL - oftest uden at vide det på forhånd.

- Vi ønsker at sætte fokus på denne forsømte sygdom blandt andet ved hjælp af gratis lungetjek over hele landet. En tidlig indsats over for KOL kan bremse sygdommen. Derfor opfordrer vi særlig alle, der for eksempel lider af åndenød, til at komme forbi Haraldslund og få et lungetjek samt professionel rådgivning om KOL og andre sygdomme, siger direktør i Danmarks Lungeforening, Charlotte Fuglsang.

Familien er velkommen
Hele familien er velkommen til lungetjekket, der bliver foretaget af en læge og to sygeplejersker, der også giver rådgivning til deltagerne.

Om Danmarks Lungeforening
Danmarks Lungeforening er både en sygdomsbekæmpende organisation og en patientforening.
Foreningen arbejder målrettet for at forebygge og bekæmpe lungesygdomme. Den støtter forskning i lungesygdomme, vi giver information om, hvordan man lever med en kronisk lungesygdom, og holder aktiviteter for medlemmer og andre interesserede i lokalforeninger. Danmarks Lungeforening blev stiftet i 1901 og har omkring 4500 medlemmer.