LIGE NU:

Aalborg Zoo får datingbureau for asiatiske løver

Aalborg Zoo skal sammensætte de rigtige par blandt asiatiske løver i Europas zoo'er. Arten er truet i naturen.

Kræsen løvinde søger mage med de rette gener og lyst til familieforøgelse. Sådan kan det komme til at lyde, når Aalborg Zoo fremover får rollen som et slags datingbureau for asiatiske løver i Europas zoologiske haver.

Aalborg Zoo bliver nemlig koordinator for avl af de truede asiatiske løver. Biolog Rikke Kruse Nielsen fra Aalborg Zoo skal sørge for at finde det bedste match, når der skal dannes nye løvepar i Europa.

- Opgaven er at finde ud af, hvilke dyr der passer bedst sammen, og hvordan dyrene skal flyttes rundt mellem de forskellige institutioner, så vi får den bedste bestand.

- Løverne skal være så lidt beslægtede som muligt for at undgå indavl. De skal heller ikke ligne hinanden for meget. Genetisk variation gør, at løverne står stærkere i tilfælde af en epidemi, siger Rikke Kruse Nielsen.

Hun får derfor blandt andet opgaven med at holde styr på de omfattende stamtræer for de asiatiske løver i Europa.

- Hvert år skal stambogen opdateres i netværket af zoologiske haver - fødsler og dødsfald rapporteres. Hvis der bliver født fire unger i Frankfurt Zoo, så skal jeg vide, hvem der er deres mor og far, siger hun.

Aalborg Zoo fik to asiatiske hunløver i juni 2012 som den første zoologiske have i Danmark. Rikke Kruse Nielsen håber, at hun kan finde frem til den rette mage til løvinderne, så der kan bliver flere beboere i løveburet.

- Forhåbentlig er den rette hanløve klar i løbet af sensommeren, siger Rikke Kruse Nielsen.

Der er 110 asiatiske løver fordelt på 39 zoologiske haver i Europa, men målet med avlsprogrammet er altså, at antallet skal vokse, fordi arten er truet i naturen.

Der er mindre end 350 asiatiske løver tilbage i et meget begrænset område i delstaten Gujarat i Indien, og bestanden er nedadgående.

- Foreløbig er målet at opretholde bestanden i zoologiske haver. Det er på en måde en garanti for, at vi bevarer de asiatiske løver, siger Rikke Kruse Nielsen, som dog på sigt godt kan forestille sig, at man også vil arbejde for at sætte flere løver ud i naturen.

Det er den europæiske sammenslutning af zoologiske haver og akvarier, EAZA, der står for avlsprogrammet. Det ledes af en udvalgt artskomité bestående af forskere og løvespecialister og Aalborg Zoo.

def_thumb,50_percent

play Jeanette håber på hjælp fra ny senfølgeklinik: - Bare jeg ikke skal have det sådan her resten af livet

brand 1

gallery Staldbygning stod i brand: Halmballer fik ilden til at sprede sig

frost vinter sne kulde koldt

Søndag bliver sidste vinterdag i denne omgang

290117 lotto spil danske spil

Lottospiller fra Nørresundby vandt en million

def_thumb,50_percent

play Jeanette håber på hjælp fra ny senfølgeklinik: - Bare jeg ikke skal have det sådan her resten af livet

brand 1

gallery Staldbygning stod i brand: Halmballer fik ilden til at sprede sig

frost vinter sne kulde koldt

Søndag bliver sidste vinterdag i denne omgang

Til forsiden

Til forsiden