LIGE NU:

Afbrændingsforbud fortsætter: Ophæves først, når græsset er grønt

På trods af nedbør er det stadig ikke tilladt at fyre op under kulgrillen. Beredskabet forventer tidligst, at afbrændingsforbuddet kan ophæves til september.

Mange var sikkert godt tilfredse med at få noget nedbør i går. Men selvom det har regnet, så er der stadig afbrændingsforbud i samtlige nordjyske kommuner, det oplyser Nordjyllands Beredskab på Facebook.

- Hvis man går ud og mærker på naturen, kan man mækre, at der stadig er tørt. For at sige det lidt firkantet, så har vi brug for, at græsset bliver grønt igen, siger beredskabschef ved Nordjyllands Beredskab, Jan Nedza.

Forbuddet gælder enhver brug/afbrænding af

Der skal mere vand til

For at afbrændingsforbuddet kan ophæves, skal vegetationen nemlig have meget mere vand, end hvad der er kommet de seneste dage. Og selvom vejrudsigten også lover vand fra oven de kommende dage, så er det ikke nok til at afbrændingsforbuddet kan ophæves.

- Det er svært at sige, præcis hvornår det bliver ophævet, men jeg forventer tidligst, det bliver en gang i september, siger Jan Nedza.

Fire gange så mange naturbrande

Nordjyllands Beredskab oplyser, at siden 1. juli har der været udrykning til 179 naturbrænde i det nordjyske. Det er fire gange flere end normalt. Det er sommerens ekstreme tørke, der gør, at risikoen for naturbrænde er ekstraordinær høj.

- Der skal nærmest ingenting til. Det kan eksempelvis være et cigaretskod eller hvis en mejetærsker rammer en flintesten under høsten, siger Jan Nedza.

Overordnet set er nordjyderne gode til at overholde afbrændingsforbuddet. Der har kun været uddelt ganske få bøder for overtrædelse af afbrændingsforbuddet, fortæller politiinspektør ved Nordjyllands Politi Ole Kristensen.