Analyse: To kæmper om at komme i front i Venstre
Onsdag aften afgør Venstres nordjyske medlemmer ved et opstillingsmøde i Aabybro, om gruppeformand Lone Sondrup ligesom i 2017 skal være spidskandidat, eller om hun skal erstattes af Mads Duedahl, der i dag er rådmand i Aalborg.
På opstillingsmødet onsdag aften skal Venstre-medlemmerne vælge, om Lone Sondrup eller Mads Duedahl skal være partiets spidskandidat til regionsrådsvalget. Ifølge TV2 Nords politiske analytiker, Søren Wormslev, er det to meget forskellige kandidater.
Forskellene er lette at få øje på mellem de to nordjyske Venstre-folk, der begge vil være deres partis spidskandidat ved regionsrådsvalget i 2021.
Onsdag aften afgør partiets nordjyske medlemmer ved et opstillingsmøde i Aabybro, om gruppeformand Lone Sondrup ligesom i 2017 skal være spidskandidat, eller om hun skal erstattes af Mads Duedahl, der i dag er rådmand i Aalborg.
Udover kønnet er der en generationsforskel - Lone Sondrup er 59 år, Mads Duedahl 36. Og nok så vigtigt: Mens Lone Sondrup, der sammen med sin mand driver et landbrug syd for Hobro, har rod i landbo-Venstre, er Mads Duedahl repræsentant for storby-Venstre.
Det er ikke mindst det geografiske aspekt, der har fået Mads Duedahl til at udfordre Lone Sondrup. Det er en kendsgerning, at Venstre til regionsrådsvalg oftest får færre stemmer i Aalborg-området end ved andre valg. Mads Duedahl og de, der støtter ham, mener, det blandt andet skyldes, at partiet længe ikke har haft markante kandidater fra landsdelens største by højt på kandidatlisten. Ved at lave om på det øges, mener de, chancerne for at fravriste Socialdemokratiet formandsposten i regionsrådet.
Da Nordjyllands Amt i 1970 opstod, havde amtsrådet de første otte år en amtsborgmester fra Venstre. Siden 1978 har socialdemokraterne uden afbrydelse besat posten som amtsborgmester og regionsrådsformand.
Mads Duedahl er ikke i dag medlem af regionsrådet, men fremhæver i sit valgmateriale, at han på den rådmandspost, han siden 2014 har bestridt i Aalborg, som en af de centrale arbejdsopgaver har haft sundhed - hvilket netop er regionens primære ansvarsområde.
Hvem der vinder afstemningen, afhænger i høj grad af, hvilken af kandidaterne der bedst får mobiliseret partifæller til at møde frem og stemme. Det er meget tydeligt, at Mads Duedahl, både på sociale medier og i øvrigt, på forhånd har ført en langt mere aktiv kampagne end Lone Sondrup og hendes støtter.
Søren Wormslev, politisk analytiker, TV2 Nord
Oftest deltager blot nogle få hundrede af Venstres flere tusinde nordjyske medlemmer i opstillingsmødet, og corona-situationen kan gøre, at der kommer færre end vanligt. Partiet har af samme grund denne gang gjort det muligt for medlemmer, der ikke bryder sig om at opholde sig i længere tid i store forsamlinger, at møde frem, få en stemmeseddel og straks aflevere den og tage hjem igen.
Hvem der vinder afstemningen, afhænger i høj grad af, hvilken af kandidaterne der bedst får mobiliseret partifæller til at møde frem og stemme. Det er meget tydeligt, at Mads Duedahl, både på sociale medier og i øvrigt, på forhånd har ført en langt mere aktiv kampagne end Lone Sondrup og hendes støtter.
En fremtrædende Venstre-mand tror, vejret onsdag aften vil spille en rolle: Er det høstvejr, vil mange landmænd - der formentlig støtter Lone Sondrup - vælge marken frem for mødet, lyder det. Lone Sondrups støtte i landbruget skyldes, at hun 1999-2005 var formand for Hobro Landboforening (i øvrigt som den første kvinde i landet på en sådan post).
Hvis Lone Sondrup taber kampen, vil hun formentlig få et deja-vu til 2012. Efter syv år i hjemkommunens byråd var hun dengang, ligeledes med titel af gruppeformand, udset til at være ny borgmesterkandidat. Ind fra venstre - eller rettere: fra Christiansborg - fløj pludselig fhv. undervisningsminister Tina Nedergaard, der med 78 stemmer mod 31 slog Lone Sondrup eftertrykkeligt på opstillingsmødet.
I stedet sagde Lone Sondrup ja til at stille op til regionsrådet, som hun i 2013 blev nyvalgt til. Inden valgdagen havde Venstre i Mariagerfjord og Tina Nedergaard imidlertid brudt med hinanden, og en helt tredje endte som partiets borgmesterkandidat, nemlig den nuværende førstemand i kommunen Mogens Jespersen.
Lone Sondrup har forud for onsdagens opstillingsmøde gjort det klart, at vrages hun som spidskandidat, vil hun ikke være at finde på Venstres kandidatliste til regionsrådsvalget i 2021.
Venstre i regionsrådet
- Venstre er det næststørste parti i det nordjyske regionsråd.
- Omtrent hver fjerde af alle stemmer - helt præcist 24,5 pct. - faldt i 2017 på partiet. 78.263 nordjyder satte kryds ved Venstre, hvilket, sammenlignet med valget fire år tidligere, var en tilbagegang på godt 10.000.