Bekymrede for vindmøller
Foto: Frederikshavn Kommune
En gruppe borgere i området ved Understed og Øksenhede nordvest for Sæby er bekymrede ved udsigten til måske at skulle bo side om side med fem kæmpevindmøller.
Beboerne i Understed og Øksenhede nordvest for Sæby kæmper mod planerne om at etablere fem kæmpevindmøller.
Området ved landsbyerne Øksenhede og Understed nordvest for Sæby er udpeget som et af fem områder i Frederikshavn Kommune, der er egnede til opsætning af kæmpevindmøller. Vindmølleprojektet er lige nu i en for-offentlighedsfase, men bliver Understed-området valgt, får beboerne fem vindmøller på 131 meter som naboer.
- Vi frygter for vores hjem og vores helbred. Vindmøllerne bliver sat op meget tæt på beboelse, siger Randi Funch, der er talskvinde for en lokal protestgruppe mod kæmpevindmøllerne.
Protestgruppen er ikke så bekymrede for, om møllerne skæmmer landsskabet, men skyggegener og udsigten til tab af ejendomsværdi er blandt de ting, borgerne frygter.
Men mest er alt frygter beboerne, at støjen fra kæmpevindmøllerne vil få helbredsmæssige konsekvenser.
- Støjen fra møllerne forplanter sig i husmurene. det giver uro og søvnproblemer. Det kan føre til stress, og det kan videre føre til blandt andet hjerte-kar-sygdomme, siger Randi Funch.
Torsdag har protestgruppen inviteret til informationsmøde om vindmølleplanerne. Her vil protestgruppen fremlægge forskning og erfaringer fra andre vindmøllenaboer, der har haft helbredsmæssige gener af vindmøllestøjen.
Flere byrådspolitikere har meldt deres ankomst til mødet og fra politisk side er der lydhørhed over for borgernes bekymringer.
- Vi lytter selvfølgelig, og så må vi bagefter gå hjem og efterprøve de oplysningers robusthed og se på, hvad der er op og ned i de indsigelser som borgerne gør, siger Pual Rode Andenser (SF), næstformand i plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune.
Men at Frederikshavn Kommune helt skulle droppe vindmølleplanerne - i Understed eller et af de andre udpegede områder - er ikke realistisk, da kommunen har sat grønne målsætninger om at bruge vedvarende energi.
- Vi skal være en vedvarende energikommune inden 2015. Set i det lys skal vi have solceller, biogas og bølgeenergi, men vi kan ikke undgå også at stille nogle møller op, siger Paul Rode.