Boligpriser falder

Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Boligpriserne falder og antallet af boliger til salg har nået nye rekorder. Alligevel er det ikke blevet nemmere for danskerne at anskaffe sig en bolig.

Vilkårene for at låne penge i banken er nemlig strammet betydeligt.

Finanskrisen har sat sine tydelige spor på bankernes villighed til at udlåne penge. I 2007 kunne en familie med en husstandsindkomst på én million kroner låne 4 mio. kr. til en bolig. I dag kan samme familie kun låne 2,5 mio. kr., hvis de vel at mærke selv kan lægge en udbetaling på mellem fem og ti procent af købsprisen.

Udviklingen siden 2007 har betydet, at bankerne i dag baserer deres kreditvurderinger udelukkende på rådighedsbeløbet og ikke en individuel vurdering af husstandens økonomi. Konsekvensen kommer blandt andet til udtryk i det stillestående boligmarked, som vi oplever for tiden, hvor mange boligkøbere ikke kan kreditgodkendes til et boliglån og bliver derfor boende, hvor de er. De mange boligsælgere bliver dermed stavnsbundne, fordi de ikke kan sælge deres bolig.

- Denne udvikling rammer de forkerte mennesker. Det er jo ikke hr. og fru Jensens økonomi, der har skabt problemerne i den finansielle sektor. Ud fra den betragtning synes det endnu mere uforståeligt, at der nu over en bred kam stilles endog særdeles store krav til størrelsen af rådighedsbeløbet, selv i sager, hvor det handler om familier med en dokumenterbar god, stabil økonomi," udtaler Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.

På sigt kan bankernes uvillighed til at udlåne penge få store økonomiske konsekvenser for hele samfundet. Hvert år skifter mellem 700.000 og 800.000 danskere job, hvilket ofte hænger sammen med et boligskifte, men Danske BOLIGadvokater frygter, at disse tal vil falde drastisk, hvis ikke den negative udvikling vendes.

Forsiden lige nu