Foto: TV2/Nord

Borgmestre forudser flere nedskæringer og fyringer

I nogle kommuner kan borgerne godt begynde at indstille sig på en ringere offentlig service i bl.a. skoler, børnehaver og ældreplejen.

Bl.a. i Hjørring forventes besparelser

Det viser en rundspørge om regeringens vækstplan, som

Jyllands-Posten har foretaget blandt landets 98 borgmestre, hvoraf 60 har svaret.

Alle er altså ikke enige med finansminister Bjarne Corydon (S), der den 26. februar præsenterede planen og om aftenen i tv-programmet Hos Clement på DR svarede på, om danskerne i 2020 vil opleve mindre velfærd, end de gør i dag?

- Nej. De vil opleve det, som vi har lagt det frem i dag, som en bedre offentlig velfærd, sagde Bjarne Corydon.

Lidt under halvdelen - 25 - af de 60 borgmestre, mener, at vækstplanen tværtimod vil føre til nedskæringer. Blandt dem forudser 17 borgmestre fyringsrunder allerede i 2014, og 13 borgmestre taler direkte om en ringere offentlig service end i dag.

Én af dem er Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring, hvor man de seneste år har været igennem flere sparerunder og bl.a. nedlagt syv skoler og otte børnehaver. Han forudser, at kommunen kan holde skindet på næsen i 2014, men i 2015 skal spare omkring 24 mio. kr. som følge af vækstpakken.

- Det er så nemt at stå på Christiansborg og sige, at dette ikke får nogen betydning. Virkeligheden hos mig er, at jeg kommer til at skære på den offentlige service igen. Som parti skal vi være ærlige at sige, at det bliver konsekvensen, siger Arne Boelt, der afviser, at han kan "effektivisere og digitalisere 24 mio. kr. væk".

Regeringens vækstplan finansieres bl.a. ved, at væksten i det offentlige forbrug sænkes fra de tidligere forudsatte 0,8 pct. til 0,6 pct. i gennemsnit frem til 2020.