LIGE NU:

DF vil rette op på skæv udvikling mellem land og by

Dansk Folkeparti kom fredag med et politisk udspil, der ifølge DF vil stoppe en ulige udvikling mellem landdistrikterne og byområderne. Landdistrikternes Fællesråd er begejstrede over udspillet.

Bedre betingelser for erhvervslivet, større kørselsfradrag til lønmodtagere og et styrket grundlag for uddannelserne. Det er bare et udpluk af nogle af de forslag, Dansk Folkeparti kommer med i deres nye politisk udspil til en såkaldt nærhedsreform. 

Udspillet går under navnet "Livet Leves Også I Provinsen" og vil ifølge DF's egne beregninger koste over seks milliarder kroner, hvis alle forslag bliver vedtaget. Udspillet skal modvirke den skæve udvikling, der ifølge DF længe har eksisteret mellem land og by i Danmark. 

- Der mangler udvikling ude på landet. Skiftende regeringer har i en periode nu overset landdistrikterne, og derfor mener vi, der skal sættes fokus på at få flere danskere ud i landdistrikterne, siger Bent Bøgsted. Han er medlem af Folketinget for DF og er valgt ind af nordjydere. 

Du kan læse hele udspillet her.

quote Jeg ser lys forude for Danmarks mange landdistrikter

Steffen Damsgaard, formand hos Landdistrikternes Fællesråd

Uddannelser skal få flere til at bosætte sig udenfor byerne

Bent Bøgsted peger særligt på forslaget om, at uddannelser skal have bedre betingelser i landdistrikterne, da det ifølge DF'eren er ved uddannelserne, man kan sikre flere bosiddende på landet.

- Vi ved, at man igennem sin studietid etablerer sig i det område, man studerer i, og derfor kan det være svært at flytte efter endt uddannelse. Derfor synes vi, uddannelserne skal styrkes udenfor de store byer. Det vil være afgørende for, at flere vil blive i området, siger Bent Bøgsted til TV2 Nord, og fortsætter:

- Virksomhederne flytter også hen til arbejdskraften, og derfor har det en selvforstærkende effekt, når uddannelserne er koncentreret i de store byer. Den effekt skal vi have til landdistrikterne.

Landdistrikternes Fællesråd glæder sig over udspillet

I løbet af det sidste årti har udviklingen på landet flere gange været på den politiske dagsorden. Siden finanskrisen i slutningen af 00'erne er det kun gået den forkerte vej i Danmarks landområder. Det mener Steffen Damsgaard, formand hos Landdistrikternes Fællesråd. 

Han mener også, at ord som vandkantsdanmark eller det lidet flatterende ord udkantsdanmark har været definerende for, hvordan man har set på landdistrikterne i Danmark. Derfor er han også glad for Dansk Folkepartis udspil, der skal tackle de mange udfordringer, man har i yderkommunerne.

- Det er et godt udspil, særligt fordi det kommer med forslag på et bredt spektrum af politiske områder. Den udfordring, som udviklingen på landet har vist sig at være, er så kompliceret, at det kræver en stærk bred indsats, for at det virkelig betyder noget i virkeligheden, siger Steffen Damsgaard.

Han er ligesom Bent Bøgsted enig i, at styrkelsen af uddannelserne vil have en særlig gavnlig effekt, af samme årsager som Bent Bøgsted påpeger. Steffen Damsgaard fremhæver også udflytningen af flere statslige arbejdspladser, som også er en del af Dansk Folkepartis udspil som særligt kærkomment. 

- Der skal nogle strukturændringer til, hvis vi der skal være en fremtid i Danmarks land- og yderkommuner. Derfor bliver staten også nødt til at gå forrest i kampen om et mere balanceret Danmark.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd er glad for Dansk Folkepartis reformudspil.
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd er glad for Dansk Folkepartis reformudspil.
Foto: Landdistrikternes Fællesråd

Formanden forholder sig også til, at der er kommet et nyt skærpet politisk fokus på Danmarks Landdistrikter.

- Vi kan bare konstatere, at flere politikere italesætter udfordringen i den udvikling der har været mellem land og by, og det glæder vi os selvfølgelig over. Men tale betyder mindre end handling i denne sammenhæng, så nu skal der laves nogle konkrete politiske ændringer, der gavner de små byer og lokalsamfund, siger Steffen Damsgaard og afslutter.

- Jeg er forsigtig optimist, og jeg ser lys forude for Danmarks mange landdistrikter.

Borgmester: - Uddannelser skal decentraliseres

En af de kommuner, der glæder sig over flere af de forslag, Dansk Folkeparti er kommet med, er Brønderslev Kommune. Her mener Venstre-borgmesteren, Mikael Klitgaard, at flere af forslagene vil have en gavnlig effekt på netop Brønderslev Kommune.

Se Brønderslevs borgmester i klippet her:

Mikael Klitgaard kan dog ikke tilslutte sig alle udspillets forslag. Blandt andet ligger der et forslag i udspillet om, at nedsætte tilskuddet til friskoler.

- Man skal sørge for, at det er muligt at lave små enheder af forskellige slags. Også når det kommer til skoler. Derfor skal man ikke til at pille ved tilskuddet til friskoler, siger han, og fortsætter:

- Derimod skal man gøre det bedre for erhvervet at etablere sig udenfor de store byer. I dag er der alt for mange begrænsninger i etableringen af virksomheder på landet, og det skal vendes til muligheder.

Politiske forhandlinger skal afgøre udspillets skæbne

Dansk Folkepartis Bent Bøgsted fortæller TV2 Nord, at han tvivler på, at alle forslag i udspillet bliver realiseret, men han glæder sig over, at regeringen allerede har reageret positivt på Dansk Folkepartis udspil.

- Nu skal vi give regeringen og de andre partier på Christiansborg en mulighed for at læse udspillet igennem. Og så forventer vi, der går en forhandling igang på et tidspunkt, siger Bent Bøgsted og fortsætter:

- Men indtil videre har Kåre Dybvad (boligminister fra Socialdemokratiet, red.) forholdt sig rimelig positiv. Så må en helt almindelig klassisk politisk forhandling afgører, hvilke ting vi kan få gennemført.