Fem drilske planter: Sådan slipper du for ukrudt i haven
Foto: Jesper Lange
De mange solskinsdage i maj får planter rundt om i haverne til at vokse. Det betyder også at haveejernes værste fjende spirer i stor stil - ukrudtet.
Rene, lige kanter ved græsplænen og mørk jord under blomsterbedene. Såden vil mange haveejere gerne, at det ser ud hjemme i haven. Det kan skvalderkål, tidsler og mælkebøtter dog hurtigt sætte en stopper for.
I disse solskinsdage vælter ukrudtet frem i haverne. Derfor har vi taget en snak med Martin Holmriis. Han er gartner ved Gug Planteskole og giver herunder gode råd til, hvordan man slipper af med fem af de mest normale uønskede planter i haven.
Mælkebøtter:
- Det kan godt nok være svært. De fylder noget, og de kan være træls. Men der er desværre ikke andet at gøre end at gå ud med et mælkebøttejern, og stikke dem op. Det er en lang rod, og hvis man får stukket hele roden op, så er den væk med det samme. Der har vi også en rigtig god mælkebøttetang, så man simpelthen kan trække dem op. Det vil være det bedste middel især i græsplænen. Ude i bedene vil det bedste være at stikke dem op med roden med en spade.
Padderokke:
Det er en af de mere drilske, og de ersvære at komme af med. Padderokken har utroligt dybe rødder og kan derfor brede sig over ret lange områder under jorden, så det kan man ikke rigtig se. Vi har ikke nogen midler, eller noget man kan gøre for at komme af med den. Det der er allerbedst, det er simpelthen at fjerne alt det grønne gentagne gange. På den måder udsulter roden, og dermed udpiner man planten. Man ser det tit, at hvis man har padderokker, så gror den ikke ind på græsplænen. Det er simpelthen, fordi den bliver klippet med græsslåmaskinen hele tiden, og det kan de ikke lide. Så slå dem ned igen og igen, bliv ved og ikke giv op.
Skvalderkål:
Skvalderkål er en drilsk plante. Det er en plante, der er indført i Danmark og som kan spises, men den breder sig enormt meget med blomst og med frø. Står den uønsket, så høst det grønne væk gentagne gange enten manuelt, med maskinel kraft eller med kemi, så man får den væk. Ellers er der ikke andet for end at sige velbekomme og få et godt måltid.
Tidsler:
Tidsler kan være rigtig drilske, især hvis de er steder, hvor man går. Tidsler har også en stor, kraftig rod og opretholder rigtig meget næring nede i jorden. Derfor er det vigtigt, at man stikker roden op. Hvis man har en tidsel i haven, må man sørge for, at den ikke smider frø, fordi de kan spirre rigtig nemt. Vi ser ofte tidsler på tørre steder som i en gammel sandkasse eller i belægning. Så sørg derfor at hugge den ned, så man fjerner det grønne igen og igen.
Brændenælde:
Brændnælden har en meget filtret rod, men stikker heldigvis ikke ret dybt med roden. Så brædnælden er rigtig nem at stikke op med en greb, så man kan lige grave den op. Så skal den bare lige ligge og tørre. Hvis den ligger i et par timer, så tørrer den ind, og så er den ikke længere spiredygtig. Så den er rigtig nem. Og så sørg endelig for at slå blomsterne væk, så den ikke smider frø.