Flere overnatter ude i naturen

Over 200.000 danskere bookede sidste år en overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det er en fordobling siden 2013.

Danskerne er glade for at overnatte ude i naturen i de danske skove, hvor de kan vågne op til frisk luft og fuglefløjt.

Flere end 210.000 bookede sidste år en primitiv overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det er mere end en fordobling, hvis man sammenligner med 2013, hvor man begyndte at registrere antallet af bookinger. Det skrive Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Tallene viser, at især de sjællandske lejrpladser er populære at booke, mens der er plads til, at endnu flere ruller liggeunderlaget ud på de fynske lejrpladser.

quote Danskerne er blevet vilde med at sove ude i vores fælles natur, og det er en oplevelse, som jeg gerne ser, at endnu flere får glæde af.

Lea Wermelin, miljømminister

Ud over at kunne bruge Naturstyrelsens store lejrpladser, kan danskerne også sove på en af landets 250 små, primitive lejrpladser, eller slå telt op i skove med fri teltning. Her behøves ingen booking, og disse overnatninger tæller derfor ikke med i de nye tal.

- Danskerne er blevet vilde med at sove ude i vores fælles natur, og det er en oplevelse, som jeg gerne ser, at endnu flere får glæde af. Derfor vil jeg nu sammen med Naturstyrelsen undersøge, om vi ikke kan åbne op for endnu flere muligheder for fri teltning, siger miljøminister Lea Wermelin.

Sover i det fri året rundt

Der er allerede fri teltning i over 200 statsskove i hele Danmark. Her må man gratis slå sit telt op og tage en enkelt overnatning uden at søge om tilladelse først. Det er blandt andet på baggrund af et ønske fra spejderne, at miljøministeren nu vil have undersøgt, om der kan udpeges flere skove til fri teltning.

Det er ikke kun i de lune sommermåneder, at danskerne laver mad over bål og folder liggeunderlaget ud på skovbunden, under teltdugen eller på shelterets planker. Det er en mulighed, som danskerne benytter sig af året rundt. Tidligere undersøgelser har desuden vist, at det især er børnefamilierne, der i stor stil er begyndt at benytte sig af de gode muligheder for at sove udendørs.

Overnatninger i det fri

  • Der er store regionale forskelle på tallene. I front er Sjælland og øerne med knap 125.000 bookede overnatninger, dernæst kommer Jylland og øerne med 81.000, Fyn og øerne med 3.500 og til sidst Bornholm med lidt over 1.000.
  • På Naturstyrelsens naturområder er det muligt at overnatte på lejrpladser, primitive overnatningspladser, rulle soveposen ud i skovbunden eller slå et telt op i en af de 201 statsskove, der har fri teltning.
  • Få inspiration til din næste nat under stjernerne på www.nst.dk/overnat

Seneste nyt

fra Nordjylland