Få et par gode råd til at slippe af med de værste tømmermænd. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

En strawberry daquiri uden alkohol havde nok været en god idé i aftes. Foto: Lone Vad Dam (arkiv)

1 af 2

Har du tømmermænd? Her er 3 gode råd og fiduser

Er du så vag efter nytårsfesten, at du kun kan klare at se skihop? Så er her nogle fif, der kan tage toppen af tømmermændene.

Fik den fuld gas på hvidvinen til nytårstorsken? Blev aftenen skålet ind med rigelige mængder champagne? Og festede du til så langt ud på natten, at du her til morgen ligger i fosterstilling i dag og bare venter på, at skihopperne kaster sig ud fra hopbakken i Garmisch Partenkirchen? 

Så er her nogle tips til at tage toppen af tømmermændene. Den videnskabelige effekt skal nok tages med et gran salt - uden tequila, men hvis du har ondt nok, er de måske et forsøg værd. 

Vodka-skud fra morgenstunden
Først kommer et råd fra tv-lægen Jerk W. Langer, kendt fra blandt andet Godmorgen Danmark, der foreslår, at man tager et lille skud vodka og blender med noget banan, skyr og appelsinjuice. 

Se hans opslag på Facebook her: 

I den mere videnskabelige afdeling har forskere fra Sydkorea en helt anden tilgangsvinkel. 

I deres undersøgelser af tømmermænd har de fundet ud af, at et ekstrat af asparges reducerede det 'oxidative stress' i levercellerne, og hjalp enzymet alkoholdehydrogenase med at nedbryde alkoholen hurtigere. Kilde: Videnskab.dk

Forskerne er ifølge artiklen endnu ikke helt sikre på, hvilke stoffer i asparges, der er virksomme, og forsøget skal testes yderligere. 

Opdagelsen har fået forskning.no til at lave en opskrift på en asparges-drink, der muligvis kan få dig hurtigere på højkant: 

Asparges med kaviarsauce: 

  • En lille klynge asparges
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl lakserogn
  • 2 ts citronsaft
  • 2 sp hakket kørvel
  • Lidt reven peberrod
  • Smag til med lidt salt og pepper,

Skræl aspargesene og kog dem i saltet vand. Du kan mærke om de er færdige, ved at du giver dem et let tryk lige under toppen. Hvis den så deler sig, kan du tage den op af vandet.

- Så putter du en smørklat på, og serverer dem med saucen ovenpå. Du kan også servere aspargesene afkølet til saucen, siger den norske kok, Andreas Myhrvold fra det norske Gastronomiske Institutt om sin asparges-ret. 

Hvile - og skihop 
Illustreret Videnskab fortæller, at efter en hyggelig og våd aften kan væsketabet og en dårlig søvn gøre dagen derpå svær at komme igennem. 

Derfor er 'kuren' at blive lidt længere i sengen eller på sofaen - hvor man f.eks. kan se skihop fra Garmisch Partenkirchen, mens man tager hovedpinen med et par Panodiler sammen med rigelig mængder vand. 

- Glem alt om, at øge din forbrænding ved dans eller motion. Det belaster bare kroppen yderligere og sender levereren på overarbejde, så giftstofferne fra alkoholen nedbrydes langsommere, lyder det i artiklen. 

Kæmpe rykind på McDonald's
Er man mere til kalorier og Big Macs, så betyder 1. januar udover tømmermænd også på et kæmpe rykind på landets med besøgte McDrive hos McDonald's i Nørresundby, hvor der ekspederes en ordre hvert 13. sekund på årets travleste dag. 

Det kan du se mere om i aftenens udsendelse - eller læse om i artiklen herunder. 

God bedring og godt nytår! 

Læs også Danmarks travleste McDonald’s: Hver femte i Nørresundby kommer forbi nytårsdag