LIGE NU:

Hver fjerde nordjyde SMS'er bag rattet

SMS, Facebook eller opkald under kørslen eller i de små pauser i trafikken bruges i stor stil af nordjyderne, viser ny undersøgelse.

Skriver du en hurtig SMS, tjekker din mail eller løbe ned over Facebook, mens du kører bil? Det er der 24 procent af nordjyderne der gør og hele 10 procent gør det ugentligt eller oftere. Det viser en undersøgelse TNS Gallup har lavet for forsikringsselskabet Gjensidige Forsikring.

Nordjyderne er med i toppen i undersøgelsen - på den gode måde. 72 procent har aldrig skrevet en SMS, eller tjekket mail, Facebook og lignende under kørslen, og det er kun sjællænderne, der er mere lovlydige.

Til gengæld er vi med i den dårlige top, når det kommer til at tale i håndholdt telefon under kørslen. Her svarer 29 procent, at det er sket eller stadig sker. Det er flere end i både hovedstadsområdet, Region Sjælland og landsgennemsnittet. Region Syddanmark og Region Midtjylland har dog en større andel af kørende mobil-snakkere.

Undersøgelsen er lavet for Gjensidige Forsikring og fokuserer også på om bilisterne hiver mobilen frem fra lommen, når lyskrydset viser rødt eller når trafikken er gået i stå. Og resultaterne viser at henholdsvis 12 og 17 procent finder det i orden at bruge telefonen i de to scenarier beskrevet ovenfor.

- Der er ingen af os, der synes, det er sjovt at holde i kø. Men selvom trafikken umiddelbart holder stille, er det centralt, at man holder opmærksomheden på omgivelserne. Pludselig bevæger trafikken sig måske igen, eller hvad værre er, stopper den måske brat. Og hvad gør du, når der pludselig bliver grønt, og du stadig sidder med blikket rettet mod telefonen? Det er en glidebane at bruge telefonen selv i de små pauser, der er i trafikken, siger Kim Rud-Petersen der er koncerndirektør i Gjensidige Forsikring.