Isolering og ny lyd i nordjyske ambulancer

Aalborg Sygehus har startet et samarbejde med Falck i Region Nordjylland om at isolere de nordjyske ambulancer bedre for at lukke flere lyde ude.

Det skriver Jyllands-Posten.

Vi kan høre den komme på lang afstand. Sirenens skingre skrig overdøver alt andet og runger i ørerne, længe efter at udrykningen har passeret os. Hvordan må det så ikke føles at ligge inde i selve ambulancen?

I Region Nordjylland har man forsøgt sig med at sætte en mikrofon tæt ved patienternes ene øre for at få et indtryk af lydbilledet i ambulancen.

- Vi hørte hylende sirener, døre, der smækkede hårdt, bilen, der gassede op, og apparater med elektroniske stemmer, der sagde: "Rør ikke patienten". De lyde giver mennesker stress og gør dem bange. Og så føder man altså i ambulancen. Eller dør. Det er, som om vi helt har glemt, at det er mennesker og ikke maskiner, som vi behandler, siger Per Thorgaard, der er overlæge på Aalborg Sygehus til avisen.

Derfor kører sygehuset nu et projekt med 200 patienter, hvor de skaber to forskellige miljøer i bilen. Ved den ene halvdel siger Falckredderen goddag, taler roligt og lader patienten lytte til noget behagelig musik, der overdøver sirenen. Ved den anden halvdel er alt, som det plejer. Begge grupper bliver så målt på ting som smerteindeks, stressfaktor og angst.

- Vi håber egentligt at kunne vise en forskel på, hvor mange der dør i de to grupper. For tænk, hvis ambulancelyden er med til at tage livet af vores patienter. Vi vil have isoleret bilerne, så vi får afskaffet den åndssvage hyletone og kan skabe et godt miljø for folk. Vil du måske gerne dø med sirener i ørerne?, siger Per Thorgaard.

Forsiden lige nu