Foto: TV2/Nord

Kina kommer svineproducenterne til undsætning

Trængte bønder får nu hjælp med øget eksport langvejs fra. Med hjælp fra Kina tør svineproducenterne igen at tro på fremtiden.

Ikke siden Rusland indførte forbud mod fødevarer fra EU har priserne på svinekød været så høje som nu.

Siden maj er prisen steget med 20 procent til 10,40 kroner per kilo mandag i denne uge.

- Det ser fornuftigt ud, men det skyldes altså ikke, at Rusland har forbarmet sig over os. Eksporten af svinekød ud af EU er næsten fordoblet og rigtigt meget af det går til det kinesiske marked, og det ser vi effekten af nu, forklarer næstformanden i Danske Svineproducenter, Niels Christian Borup fra Dronninglund.

- Siden år 2000 har vi mistet henved 35 kroner per gris, vi har leveret, så den her stigning på et par kroner kiloet betyder, at vi igen så småt begynder at tjene penge på at producere svinekød, siger han.

Hver sommer stiger priserne på svin en smule på grund af grillsæsonen, men stigningerne denne sommer ligger betragteligt over normalen, og Niels Christian Borup mener, at meget tyder på, at tendensen vil fortsætte fremover:

- Hvis vi kan komme en krone højere op, begynder det virkeligt at batte noget og det vil have stor betydning for de danske svineproducenter. Der er masser af økonomiske huller som skal lukkes og vi er på rette vej, siger han.