Kollerup vil ikke forbyde bogsalg i Bilka: - Det skriger til himlen og pisser detailhandlen op ad ryggen

Detailhandlen har klaget over, at butikker som Bilka fortsat kan sælge alt på hylderne, men de får ikke hjælp fra erhvervsminister Simon Kollerup (S). Dyb frustration hos handelsstandsformand

Mens almindelige butikker fortsat skal holde lukket – foreløbig til og med 17. januar – har supermarkeder som eksempelvis Bilka kronede dage med masser af kunder i butikken. Og det er ikke kun smør, brød og mælk, der bliver handlet ind.

- Det er simpelthen ikke i orden. Det er et kæmpe slag i hovedet for os. Bilka må sælge tøj, sko, isenkram og tv uden restriktioner, og vi andre er tvangslukket, udtalte Jørgen Højrup Jensen, formand for handelsstandsforeningen i Farsø, til TV2 Nord 30. december.

Se indslaget her

Kraftig opfordring

Jørgen Højrup Jensen står ikke alene med kritikken. Interesseorganisationen Dansk Retail har også været ude og efterlyst en "bred beslutning om, at dagligvarevarehuse skal lukke ned for salget af udsalgsvarer." 

TV2 Nord har spurgt erhvervsminister Simon Kollerup (S), hvad han siger til kritikken og modtaget følgende skriftlige svar:

quote Der er et særligt hensyn i forhold til, at befolkningen kan få deres dagligvarer. Derfor er snittet lagt ud fra lukkelovens betegnelser for, hvornår man er en dagligvarebutik. De enkelte butikker skal kunne dokumentere, at den realiserede omsætning for den seneste regnskabsperiode udelukkende eller hovedsageligt stammer fra salg af dagligvarer for at kunne definere sig som en dagligvarebutik. Erhvervsministeriet har en tæt dialog med branchen og har kraftigt opfordret til, at dagligvarebutikkerne ikke afholder store udsalg.

Skriftligt svar fra Erhvervsministeriet

Svaret er utilfredsstillende for Jørgen Højrup Jensen.

- Det skriger til himlen og pisser detailhandlen op ad ryggen. Det er jo ikke Salling Groups (ejer af Bilka-butikkerne, red.) skyld. Det er slipsedrengene i ministeriet, der ikke fatter, hvad der foregår i den virkelige verden, siger Jørgen Højrup Jensen.

Jørgen Højrup Jensen, fmd. Farsø Handelsstandsforening
Jørgen Højrup Jensen, fmd. Farsø Handelsstandsforening
Foto: Ib William Christensen / TV2 Nord

50 procent flere fjernsyn

Han påpeger, at Salling Group forventer, at 2020 vil give det bedste resultat nogensinde. Til finans.dk har koncernchef Per Bank udtalt, at væksten blandt andet skyldes salget af tv-apparater, ”hvor salget ligger 50 procent over niveauet i fjor.”

Lige før nytår meddelte Salling Group, at Bilka i Sønderborg, Viborg og Herning lukkede ned for non-food med henvisning til, at disse tre steder er der mulighed for at købe udsalgsvarer ved en særskilt kasselinje – i modsætning til forholdene i landets øvrige 15 Bilka’er. Det argument køber Jørgen Højrup Jensen dog ikke.

- Så har de fodret den hånd lidt. Det vil være det nemmeste i hele verden at afspærre tøjafdelingen, elektronikafdelingen og andet i Bilka i Skalborg. Det er kun fordi, at der ikke sidder nogen i Erhvervsministeriet, der har været ude i det virkelige liv, siger formanden for Farsø Handelsstandsforening og indehaver af Kop & Kande i Farsø og Aars.

Spørgsmål til minister

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti har stillet Simon Kollerup en række spørgsmål og ønsker i lighed med Jørgen Højrup Jensen og Dansk Retail, at der bliver lukket ned for salget af nonfood i de store dagligvarebutikker.

– Bilka skal ganske enkelt have at vide, at de skal afspærre den del af varehusene, der sælger nonfood-varer – ligesom man gør i andre lande. Det kan man sagtens gøre, siger Hans Kristian Skibby til Dansk Handelsblad.


Seneste nyt

fra Nordjylland