LIGE NU:

Kontrol med kinesisk granit

Det skal sikre mod bl.a. kinesisk børnearbejde

Nu tager Aalborg Kommune initiativ til at sikre, at kommunens fremtidige leverancer af blandt andet kinesisk granit er produceret under forsvarlige arbejdsforhold.

- I Aalborg Kommune har vi via kommunens indkøbsaftaler forpligtet os til at sikre miljømæssigt og socialt bæredygtige leverancer. Derfor går vi nu i gang med at tilrettelægge nogle kontraktvilkår. De skal sikrer, at vores leverancer af bl.a. granit opfylder de internationale konventioner om blandt andet forbud mod børnearbejde, afskaffelse af tvangsarbejde, sikring af arbejderbeskyttelse, arbejdsmiljø og så videre. Det siger rådmand for Teknik- og Miljøforvaltningen Mariann Nørgaard.

Svensk initiativ

Det er udsprunget af debatten om brugen af kinesisk granit i danske kommuner. Debatten opstod på baggrund af en påstand om, at der er anvendt kinesisk granit ved Operaen i København produceret under dårlige arbejdsforhold i Kina.

Konkret tager Teknik- og Miljøforvaltningen initiativ til at tilmelde sig et svensk initiativ, hvor Aalborg - sammen med fire store byer i Sverige - går sammen om at stille krav til, at deres leverandører skal opfylde en række bæredygtige vilkår.

Markant forbedring

- Jeg er overbevist om, at samarbejdet med de svenske kommuner vil føre til et sæt krav og kontraktbetingelser, som markant vil forbedre kommunens mulighed for at kontrollere, at leverancerne opfylder vores krav, siger rådmanden.
.