Kunstner: Det gør jeg aldrig igen

Den sidste af Marit Benthe Norheims tre såkaldte lifeboats tager form, men det har været en meget lang og sej kamp for kunstneren.

Den norskfødte kunstner, Marit Benthe Norheim, har omdannet sit værksted på gården ved Mygdal i Vendsyssel til et skibsværft. Her bygges hendes tre 12 meter lange "lifeboats", redningsbåde eller både fyldt med liv.

To af de sejlende skulpturbåde står færdigstøbte i beton og jern på gårdspladsen. Kun apteringen mangler.

Den tredje og sidste står indenfor ufærdig, men godt på vej. Jernskelettet er formet færdigt over træspanter og flamingo. Nu bliver det beklædt med syv lag kyllingenet, og til september kalder Benthe Norheim til støbefest.

Hvis det går som de to forrige gange, vil flere end 100 par frivillige hænder over en weekend mase og klappe våd beton på skelettet.

Kunstneren bag bådene er kendt for store kunstværker som foreksempel de omrejsende campingkvinder, bygget over rigtige campingvogne. Men de tre lifeboats er uden sammenligning hendes største projekt.

Ideen blev født i en drøm i maj 2008, og her syv år senere er hun mange erfaringer rigere.

- Det har været syv år på skolebænken, og hvis jeg skulle gøre det om, blev det ikke på denne måde, siger en ærlig Marit Benthe Norheim.

Til TV2/Nord fortalte hun i september 2010, at bådene nok var færdige i 2012, men at bygge tre fuldt funktionelle og sødygtige skibe kræver masser af tid og masser af penge.

Bådebygger Erik Skjoldager, som var en af de første Benthe kontaktede, forsøgte nærmest at skræmme kunstneren fra sit forehavende ved at give et højt, men realistisk, bud på, hvad det ville koste.

Det stoppede ikke Norheim, og samme bådebygger har siden sammen med frivillige og ansatte været med til at realisere drømmen.

Nu er målet at søsætte de tre skibe i sommeren 2016. Så skal de på langfart og skabe dialog og kulturmøder, hvor de kommer frem på Europas floder.

De tre både repræsenterer tre kvindestadier: Den unge "Skibet er ladet med længsel", den gravide "Skibet er ladet med liv" og den gamle "Skibet er ladet med minder".

Den gamle får 19 gallionsfigurer, der repræsenterer 19 rigtige levende kvinder over 70 år fra 19 forskellige lande med hver deres stærke historie.

En af figurerne er kunstnerens egen mor - fremstillet som en stolt barmfager kvinde med tre mindre figurer under de beskyttende bryster, Benthe og hendes to søstre, og derunder flere figurer, børnebørnene.

- Min mor symboliserer frugtbarheden, men hun sagde også altid: I min fars hus er der mange rum. Altså vi er forskellige på mange planer, når det gælder for eksempel religion, men i de basale ting er vi mennesker ens, uanset hvor vi kommer fra, siger Norheim.

I 2017 er det planen, at de tre lifeboats skal være varetegn for Århus, når byen fejrer, at den er udnævnt til europæisk kulturhovedstad. Århus synes så godt om det storstilede projekt fra Vendsyssel, at byen har sponsoreret tre millioner kroner til det.

I alt løber omkostninger op i omkring otte milliioner kroner. Penge, der går til materialer, aptering med elmotorer m.m. og løn til ansatte. Ikke en eneste krone får kunstneren selv ud af det.

- Jeg har flere gange været ved at gå i knæ, og jeg ville ikke gøre det på samme måde igen. Men jeg er stolt over, at vi er nået så langt. Nu tror vi fuldt og fast på det, siger Marit Benthe Norheim.

Endnu mangler omkring en million kroner for at færdiggøre bådene. Der er forhandlinger i gang, og hvis de falder positivt ud, kan det meget vel ende med, at Aalborg bliver hjemhavn for de sejlende betonkvinder.


Seneste nyt

fra Nordjylland