LIGE NU:

Læsø: Hjælp på vej til tangtage

En redningsaktion i sidste time skal bevare de unikke tangtage på Læsø, som ikke findes magen til andre steder i verden.

Redning på vej til tangtage
De unikke gamle tangtækkede tage har i århundreder været et særkende for øen Læsø. Men tangtagene er stærkt truede. Lokale kræfter med økonomisk rygstøtte fra fonden Realdania er nu i gang i et projekt, der skal redde nogle af tagene.

Svært at finde ny tang
Den særlige langfibrede tang, som skal bruges til at nytænke tangtage, har ikke været til at skaffe de sidste 50 år. Man har derfor kun været i stand til at lave nødreparationer af husene. I dag er næsten alle de sidste tangtage på Læsø meget gamle. De vil gå helt tabt, hvis de ikke snart fornyes.
Derfor er et lokalt tækkefirma nu gået sammen med produktionsselskabet Læsø Salt i et forsøg på at vende udviklingen.

Råd til import af tang
Udgangspunktet er, at det nu er muligt at skaffe tang af god kvalitet fra sydsjællandske kyster samt fra Polen og Tyskland.
- Vi har i mange år arbejdet på at sikre Læsø's tangtage. Meget tyder på, at vi nu har fundet en løsning, som gør det muligt at skaffe og oplagre tang og dermed vedligeholde tangtagene til en pris, der er overkommelig for almindelige boligejere på Læsø, siger Poul Christensen fra Læsø Salt.

Realdania støtter projektet med 400.000 kr.