Millionbesparelser til nordjyske sygehuse

Den nye rabataftale betyder, at der på lang sigt bliver flere penge til at styrke de nordjyske sygehuse. Foto: TV2/Nord

Region Nordjylland har godkendt en rabataftale med Region Midtjylland, der betyder, at Damarks nordligeste region kommer til at spare millioner.

Region Nordjylland og Region Midtjylland har i en årrække arbejdet tæt sammen om at udnytte den lægefaglige kapacitet bedst muligt, så patienter fra den ene region systematisk kan behandles i den anden region. Det gælder eksempelvis på nogle af de specialiserede områder, hvor der kun ydes behandling to steder i Danmark.

Det tætte samarbejde har skabt et behov for også at få en aftale om priser for behandlingerne, da sygehusene får penge efter, hvor mange de behandler.

Med en ny rabataftale har de to regioner nu lagt det økonomiske samarbejde i faste rammer.

- Man hører nogle gange kritikere sige, at regionerne ikke kan arbejde sammen og tænker mere i økonomiske kasser end i patienternes ve og vel. Denne aftale er et af mange beviser på, at vi sagtens kan arbejde sammen på tværs af vores forskelligheder. Så det er en god og vigtig aftale, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Aftalen betyder, at de to regioner giver hinanden 10 procent rabat på højtspecialiseret behandling og 30 procent rabat på mere almindelige behandlingstyper.

Da der i øjeblikket går flere patienter fra Region Nordjylland til Region Midtjylland, betyder det, at Region Nordjylland får en større rabat end Region Midtjylland. Når modellen er helt kørt ind vil rabatten være på 43,5 mio. kroner årligt. For 2012 vil rabatten være 16,3 mio. kroner.

- Vi sparer nogle penge, som vi i stedet kan bruge på at styrke vores egne sygehuse og dermed give nordjyderne det bedst mulige sundhedstilbud. Men aftalen gavner jo også Midtjylland, for med den nye aftale kan de forvente et mere stabilt antal nordjyske patienter, og det gør deres planlægning meget lettere, siger Ulla Astman.

Region Nordjylland har i forvejen en prisaftale med Region Syddanmark og Region Sjælland. Den aftale fortsætter uændret.

Aftalen skal endeligt godkendes i Regionsrådet i Region Midtjylland. Det forventes at ske i løbet af december.

Forsiden lige nu