04:38

Foto: Christian Krickhahn

1 af 2

Nordjyske jordemødre: Tilfældigheder om det går galt

Jordemødrene på Aalborg Universitetshospital har så travlt, at de selv frygter, at der sker store fejl i det daglige arbejde.

Barnegråd og veer er hverdag på Aalborg Universitetshospitals fødegang, men samtidig råber flere jordemødre nu vagt i gevær. De har alt for travlt til at udføre deres arbejde tilstrækkeligt.

- Vi har rigtig, rigtig travlt. På grænsen til det forsvarlige, siger Louise Sørensen, der er tillidsmand for jordemødrene på Aalborg Universitetshospital.

Travlheden har forplantet sig til jordemødrenes daglige arbejde.

- Jeg har så travlt, at jeg ikke føler, at jeg kan give den omsorg til familierne, som jeg er uddannet til, siger Anna Bräuner, der er jordemoder.

- Det er hårdt mentalt at skulle udvise ro, som er rigtig vigtig for en fødsel, mens man indeni har en følelse af stress og utilstrækkelighed, siger Bitten Jessen, der ligeledes er jordemoder på Aalborg Universitetshospital.

En intern undersøgelse foretaget af tillidsrepræsentanter for jordemødrene viser, at der i en periode på to måneder var underbemanding på fødegangen to ud af tre dage. Det har resulteret i lange vagter og overarbejde for jordemødrene, men det kan få alvorlige konsekvenser.

- Når man har været i gang så lang tid med noget, der er så intens, som en fødsel er, så er koncentrationen, når man når ud på 13. og 14. time mindre, og når den er det, så er chancerne for fejl større, siger Bitten Jessen.

- Jeg vil være rigtig ked af at skulle se det par i øjnene, der så har et skadet barn, eller et barn, der ikke overlevede, fordi vi ikke fik lyttet hjertelyd på det rigtige tidspunkt, slutter Louise Sørensen.

Allerede i morgen bliver nedskæringerne på svangreomsorgen diskuteret på et møde i Regionsrådet, men i en kommentar til TV2/Nord siger regionsrådsformand, Ulla Astmann, at hun har stor tiltro til, at man internt kan løse problemerne på Aalborg Universitetshospital.