01:35

Video: Jeppe Hostrup

Nordjyske spejdere kalder resten af verden via radio

Et verdensomspændende spejderevent, hvor der kommunikeres via radio og internet, havde deltagelse af flere nordjyske spejdergrupper.

- VK4BJTOZ5 Hotel Alpha Lima Jota Station, lyder det fra en lille hytte i Storskoven i Dronninglund.

Kaldet går ud til en dansker med base i Australien.

Verdens største spejderevent, Jota-Joti, med mere end 1 million deltagere har netop fundet sted denne weekend. Det er dog ikke sket ved fysisk samvær, men derimod ved hjælp af radioudstyr, frekvenser og internet.

- Her kan man snakke med faktisk alle mulige verdenshjørner, som er logget på Jota-Joti i dag, forklarer Natalie Kold, der er fra De Grønne Pigespejdere i Hjallerup.

Spejderne i Dronninglund deltager i det verdensomspændende Jota-Joti-event, hvor man kommunikerer ved hjælp af radioudstyr og internet.

Fra den lille hytte i Dronninglund Storskov har der i denne weekend været kontakt til flere steder i verden.  Foto: Søren Poulsen/Privat Foto

Deltagere fra 150 lande

Jota og Joti står for henholdsvis "Jamboree on the air" og "Jamboree on the Internet". Spejdere har kommunikeret via radioudstyr siden 1958, og siden er internet-kommunikationen kommet til.  

- Jota startede dengang i ’58, og det var jo med at få kontakt rundt om i verden og finde nye venner og nye bekendtskaber, og det er jo så det vi fortsætter med, forklarer Henrik Rosenkilde, der står bag Jota-Joti på Thorup Hede Spejdercenter.

Læs også Læs stor webdok: Nu sker det endelig - Kjeld flytter fyret

Udover gruppen i Dronninglund, deltager spejdere fra hele verden i det årlige event.

- Vi har været i Namibia og USA. Det er vist det længste, vi har været væk, siger Henrik Rosenkilde.  

I dag har gruppen i Dronninglund haft kontakt til en dansker bosiddende i Australien.

- Det er faktisk ret sjovt, fordi det er en måde man kan lave nye venner på, hvis nu man skal til det land. Så ved man, hvor der bor en i en by, siger Natalie Kold begejstret.

Den internationale radiolejr har deltagelse af spejdere fra mere end 150 lande.