Otte ud af 10 nordjyder bakker op om cannabis som medicin
Hvis nordjyderne kunne bestemme, ser det ud til, at danske læger også i fremtiden skal kunne udskrive medicinsk cannabis til patienter.
Region Nordjylland er med 80 procent den del af Danmark, hvor næstflest er fortalere for, at man også efter den igangværende forsøgsordning med medicinsk cannabis, skal kunne få udskrevet medicinsk cannabis hos lægen. Kun sjællænderne er er mere positive med 84 procent, der er for en legalisering af medicinsk cannabis.
Undersøgelsen er foretaget af Megafon for Scleroseforeningen. Undersøgelsen viser, at 77 procent af danskerne mener, at lægen skal kunne udskrive medicinsk cannabis, og det glæder Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm, sig over.
- Undersøgelsen viser, at der er opbakning og at danskerne har forstået, at det ikke er for sjov, og at patienter, der ikke opnår tilstrækkelig effekt af almindelig medicin, skal have mulighed for at blive behandlet med medicinsk cannabis, lyder det fra Klaus Høm.
Det er i høj grad medlemmerne i hans patientforening, der har nydt godt af forsøgsordningen.
- Samtidig viser undersøgelsen, at danskerne mener, behandlingen med medicinsk cannabis skal være tilskudsberettiget, så det ikke kun er forbeholdt de danskere, der har råd, fortsætter Klaus Høm.
EL ønsker helt ny ordning
Partier fra begge de politiske fløje ønsker, at der i fremtiden skal ske flere ændringer i, hvordan man håndterer brugen af medicinsk cannabis på dansk grund.
Gruppeformand for Enhedslisten, Peder Hvelplund, som er tidligere sundhedsordfører, peger på, at en af de største fejl er, at mange læger ikke har følt sig tilstrækkelig klædt på, fordi man ikke har sørget for tilstrækkeligt med dataopsamling i forbindelse med forløbet omkring forsøgsordningen.
- En del læger har ikke været trygge ved ordningen, og har derfor afholdt sig fra at udskrive medicinsk cannabis, siger Peder Hvelplund.
Peder Hvelplund mener samtidigt også, at der skal kigges på tilskudsordningen.
- Den eksisterende ordning skal skrottes. Lige nu afholder prisen for behandlingen med medicinsk cannabis nogle patienter fra at benytte sig af den. Tilskudsordningen, som den er nu, skal ændres, så alle har mulighed for at modtage behandling med medicinsk cannabis.
Vil skrotte ordning, men tilade fortsat produktion i Danmark
Hos Det Konservative Folkeparti, er sundhedsordføreren, Per Larsen, uenig i, at medicinsk cannabis skal have en fremtid i Danmark.
- Vi vil med overvejende sandsynlighed komme til at stemme nej til fortsat brug af medicinsk cannabis i Danmark. Evidensgrundlaget er stadig meget tvivlsomt, og der er samtidig anden medicin, der kan smertelindre mod de samme symptomer, siger Per Larsen.
Per Larsen pointerer samtidig, at partiet stadig ser det som ønskværdigt, at man kan producere medicinsk cannabis i Danmark til brug i udlandet, da man her har investeret store summer i produktionsfaciliteter i Danmark.
Evidensgrundlaget er stadig meget tvivlsomt, og der er samtidig anden medicin, der kan smertelindre mod de samme symptomer.
Per Larsen, sundhedsordfører, Konservative
Medicinsk cannabis kan gavne 2500 danskere
Direktøren i Scleroseforeningen, Klaus Høm, fortæller, at mange sclerosepatienter lider af svære daglige smerter eller spasmer, som almindelig medicin, modsat Per Larsens udlægning, ikke kan få bugt med. Det drejer sig om 2500 danskere. Der har dog været udfordringer for de læger, der har haft mulighed for at udskrive den medicinske cannabis.
- Der har tidligere været et fokus på, at lægerne har været tilbageholdende med at ville udskrive medicinsk cannabis, men ingen kan fortænke lægerne i ikke at ville igangsætte en behandling, som patienten allerede efter et par måneder, kun vil have råd til at fortsætte på det sorte marked, siger Klaus Høm.
Klaus Høm mener, at der udover tilskud til den medicinske cannabis i den nye ordning også er behov for sygdomsspecifikke behandlingsvejledninger til lægerne, som man har set i andre lande. Han understreger overfor TV2 Nord, at egenbetaling for en behandling for rigtig manges vedkommende vil ligge på et sted mellem 2000 kroner og 6000 kroner.
- Et beløb der er mange penge om måneden for de fleste. Oven i det, skal man huske, at det er meget syge mennesker, som vi her taler om.
Den nuværende forsøgsordning udløber den 31. december i år.