Over halvdelen af Nordjyllands gymnasier løfter ikke eleverne fagligt
Foto: Morten Dueholm / Ritzau Scanpix
På ni ud af 14 almene gymnasier i Region Nordjylland får eleverne dårligere karakterer, end det kan forventes. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv.
De kan noget på Frederikshavn Gymnasium og HF.
Her kan en gennemsnitlig elev nemlig se frem til at blive løftet fagligt med 0,47 karakterpoint i forhold til det forventede. På Mariagerfjord Gymnasium er det dog omvendt 0,61 karakterpoint lavere.
Det viser tal fra Dansk Erhverv, der har analyseret 194 almene, tekniske og handelsgymnasier over hele landet for deres evne til at løfte elevernes faglige niveau, efter der er taget højde for den enkelte elevs karakterer fra folkeskolen samt blandt andet forældrenes uddannelse og jobsituation.
- Nu har vi lavet denne analyse over nogle år, og det er bekymrende, at der er så stor forskel på gymnasierne i Danmark. Der burde være langt flere, som løfter eleverne, end tilfældet er i dag. Vi bruger mange penge på uddannelse i Danmark, og disse tal tyder på, at vi skal blive bedre til at belønne kvalitet, siger Mads Eriksen, der er uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.
Beløn kvalitet – indfør løfteevne-taxameter
Dansk Erhverv foreslår, at det nuværende færdiggørelsestaxameter for gymnasierne erstattes af et løfteevne-taxameter. Det skal belønne skolerne for, hvor meget de løfter eleverne, og hvorvidt de er inde i en positiv udvikling.
Forslaget koster ikke staten noget, da det ene taxameter vil erstatte det andet.
- I dag belønner vi ikke kvalitet. Når en elev får huen på hovedet, udløser det mellem 14.000 og 21.000 kroner uanset undervisningskvaliteten, eller om eleven er blevet så dygtig, som muligt, siger Mads Eriksen og fortsætter:
- Vi kan godt bruge de hundredvis af millioner, som bruges i systemet, anderledes, så der er større fokus på, hvordan vi opfylder elevernes fulde potentiale, og får hældt mest mulig viden på dem, tilføjer han.
Har du selv eller dit barn fået den karakter, I burde have fået i gymnasiet? Det kan du selv teste via dette link.