Politi hepper på videopremiere
Nordjyske politibetjente spilder alt for meget tid på landevejene, når de skal transportere arrestanter til og fra retsmøder. Det mener Nordjyllands Politi.
Nordjyske politibetjente spilder alt for meget tid på landevejene, når de skal transportere arrestanter til og fra retsmøder. Det mener Nordjyllands Politi, der presser på for at få indført videokonference i retten.
To betjente fragter en arrestant fra arresthuset i Odense til retten i Aalborg og retur. Arrestanten skal have forlænget sin varetægtsfængsling. En procedure, der tager et kvarter i retten.
- Der kan jo godt gå det meste af en arbejdsdag for to betjente i en patruljevogn for at klare sådan en enkelt fremstilling, hvis arrestanten sidder langt nok væk fra den ret, han skal fremstilles i, siger chefpolitiinspektør Claus Hilborg fra Nordjyllands Politi.
I snart to år har Syd- og Sønderjyllands Politikreds kørt et forsøg med videoafhøringer. I sager om fristforlængelser bliver den sigtede afhørt direkte fra arresthuset via videokonference. Projektet bliver betegnet som en succes.
- Det minimerer også klart flugtrisikoen, så fra politi og anklagemyndighedens side synes vi, det her er rigtig godt, sagde politidirektør Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi, da projektet blev skudt i gang i januar 2010.
Domstolsstyrelsen håber på at kunne udbrede projektet i hele landet i løbet af 2012. Det vil koste 100 millioner kroner. Retten i Aalborg ser store muligheder.
- Hvis vi har vidner fra Grønland, så kunne vi måske afhøre dem direkte fra Grønland via videokonference. Så kunne vi jo spare mange penge på vidnegodtgørelser, kørsel osv., siger Helle Klovborg, der er afdelingsleder i retten i Aalborg.
Flere advokater er dog skeptiske overfor indførelsen af videokonference. Nærheden forsvinder, mener de. Men Advokat Henrik Garlik Jensen, der har medvirket i forsøget, er positiv.
- Min konklusion er, at der er store ressourcer at spare, og vores klienter er der også noget menneskeligt i at de ikke skal transporteres rundt.
Arrestanter vil altså få knap så mange udflugter i politibiler, men Nordjyllands Politi står til at kunne spare op mod 2 millioner kroner om året i transportudgifter.
- Det er jo en opgave vi gerne vil være foruden, så vi kan bruge ressourcerne på mere relevante ting såsom at opklare røverier og indbrud i stedet for at være sådan et slags transportpoliti, siger Claus Hilborg.
Indførelsen af videokonference i hele landet skal først godkendes endeligt af Folketingets Finansudvalg. Ifølge Domstolsstyrelsen skal sigtede stadig møde op i retten til grundlovsforhør og endelige retssager.