Politiet sigter flere narkosmuglere

Narkotika strømmer ind, og det giver flere sigtede smuglere, vurderer tolderne, der også har fået flere hunde.

Danskerne er generelt blevet mindre kriminelle, men politiet oplever alligevel et regulært boom af sigtede narkosmuglere. Årsagen er ifølge tolderne mere narkotika, der kommer ind over landets grænser.

På bare et år er antallet af sigtede for smugling af narkotika steget med 66 procent. Fra 281 sigtelser i 2011 til 466 sidste år, viser nye tal fra Rigspolitiet. Det sker, mens antallet af sigtede for salg af narkotika falder.

Tolderne står for en stor del arbejdet med at finde frem til narkosmuglerne, og ifølge formanden for Dansk Told og Skatteforbund, Jørn Rise, er årsagen til flere sigtede smuglere, at Danmark er blevet en motorvej for stoffer til Skandinavien.

- Der kommer langt mere narko til, og det giver af logiske årsager flere smuglere i nettet, simpelthen fordi muligheden er der. Men vi får kun fat i toppen af isbjerget, siger Jørn Rise til Ritzau.

Han mener, at 90-95 procent af narkoen slipper gennem toldernes fingre og ind i landet.

Samtidig vurderer han, at otte nye narkohunde i 2011 også har haft en effekt på antallet af mistænke narkosmuglere.

- Når vi samtidig fik otte ekstra narkohunde på finansloven for 2011, så vi samlet er oppe på knap 30, kan vi se på tallene for sidste år, at hundene er kørt ind, forklarer Jørn Rise.

Men også en del mindre narkoforsendelser med posten puster statistikken op, mener tolderne.

- Vi tager en del på postkontoret, hvor hundene løber på pakkebåndet. Især hash og piller såsom anabolske steroider finder vi en del af, fortæller tolderformanden.

Kort efter nytår blev tre nordmænd taget med 250 kilo hash i Ålbæk Havn. Politiet skød og dræbte den ene nordmand, og efterfølgende rejste toldere og politikere en debat om toldkontrollen herhjemme.

Tolderne mener, at politikerne nedprioriterer toldindsatsen mod narkosmuglere. Men skatteminister Holger K. Nielsen (SF) vil ikke give flere toldere.


Seneste nyt

fra Nordjylland