Problemer med dyrevelfærd
Foto: Johnni Isaksen
Nina Pedersen fra Læsø måtte selv agere dyrlæge, da hendes hund fik en mavevending.
Læsø står igen uden fastboende dyrlæge. Det giver problemer med dyrevelfærden på øen.
Dyre-ejere på Læsø har de sidste to år selv måttet tage affære, når uheldet er ude med dyrene. Øen betjenes i øjeblikket kun én gang om ugen af dyrlæger fra Frederikshavn. Det har konsekvenser for både dyr og mennesker.
- Det er utrygt at have dyr her på øen. Man aner ikke, hvad man skal stille op, når det går galt med for eksempel en fødsel eller andet, siger talsmand Karsten Petersen for Dyrlægegruppen på Læsø , som arbejder for at få en fastboende dyrlæge til øen igen.
Historierne om dårlig dyrevelfærd på Læsø er mange. En familie måtte en nat vække en fisker for at få en besværet fødende hund til dyrlæge med fiskekutter. Den overlevede ikke turen.
En fritidsopdrætter måtte selv forsøge at tømme en hunds mave med en vandslange. Den overlevede heller ikke.
Og så er der et væld af historier om dyre-ejere på Læsø, som må tilkalde jægere for at få deres dyr aflivet.
- Det er faktisk på kant med dyreværnsloven. Den foreskriver, at man som dyre-ejer skal sørge for, at dyrene lider mindst muligt, og det kan man jo ikke, hvis man ikke kan tilkalde en dyrlæge, siger formand for De Danske Dyrlæger, Arne Skjoldager.
Da Læsøs dyrlæge gennem mange år gik på pension i 2009, forsvandt også det tilskud på godt 100.000,- kroner om året, som staten og Læsø Kommune gav til praksis.
En enkelt dyrlæge har siden forsøgt sig men måtte lukke efter blot få måneder.
Det var den tidligere regering, som mente, at der ikke længere var grundlag for tilskuddet, og derfor blev det også ulovligt for Læsø Kommune at støtte det liberale erhverv.
- Kommunalfuldmagten forbyder os at støtte et liberalt erhverv, hvis staten ikke gør det. Men beslutter staten sig for at genoptage støtten, så er jeg sikker på, at Læsø Kommune står klar med et tilsvarende beløb, siger Læsøs borgmester, Michael W. Olsen.