Foto: Peter Clausen, Scanpix

Psoriasispatient: Jeg tør vise mine ben igen

En ny behandling med blåt lys har givet nordjyske Harpa Halldorsdottir håb i mørket. Nu går hun ikke længere i lange bukser hele året.

Mere end 16.000 nordjyder lever med psoriasis – en sygdom som forværres når vinteren og mørket er over os. Men nu er der hjælp at hente fra en ny behandling med blåt lys.

Den 42-årige Harpa Halldorsdottir har kæmpet med sin psoriasis i mange år. Hele året rundt har hun gået i lange bukser for at skjule pletter på benene.

 Men nu har hun prøvet BlueControl-behandlingen, og det har hun ikke fortrudt:

- Jeg havde aldrig hørt om LED-lysterapi. Men da jeg begyndte at bruge det reducerede det faktisk mine angrebne områder og kløen. Min selvtillid er blevet bedre fordi udbruddene er blevet tyndere og mindre røde. Kløen er næsten gået i sig selv, og jeg tør at gå i kjoler igen, siger Harpa Halldorsdottir.

For de mere end 16.000 nordjyder, der dagligt lever med hudsygdommen psoriasis spiller lys en afgørende rolle i behandlingen af deres sygdom. Langt de fleste dyrker solens stråler om sommeren og solariets om vinteren.

Men den nye blå lysterapi er en skånsom behandling, som ikke udsætter huden for skadelige stråler. Det særlige lys mindsker betændelsen i huden, og på den måde bliver sygdommens ubehagelige symptomer som rødmen i huden, skæl, kløe og svie mindre.