Foto: Per Frank Paulsen

Satser stort på solceller

Mens mange private helt har opgivet at investere i solceller på taget på grund af nye regler, så satser Hjørring Kommune nu stort på at få banket en masse solcelleanlæg op. En ambitiøs energiplan betyder at tagene på de kommunale bygninger i de kommende år skal plastres til med solfangere.

Håndværkere er i de her dage i fuld sving med at skrue solceller op på taget af Hjørring Ungdomscenter, hvor blandt andet kommunens 10. klasser holder til.

- Vi synes da, at det er helt fantastisk, at Hjørring Kommune går foran, og at vores elever på nærmeste hold kan lære at der findes andre end de traditionelle energiformer, siger lederen af Hjørring Ungdomscenter, Anni Stilling, til TV2/NORD.

Solceller på Hjørring Ungdomscenter er bare det første af 100 lignende kommunale anlægsprojekter indenfor de næste syv år. På det første anlæg - der er det største i kommunen til dato - er det en nordjysk virksomhed, der har fået opgaven.

- Hjørring er helt klart en foregangskommune. Det er rigtig flot, at kommunen har truffet den her beslutning med så mange anlæg de næste år. Man kan kun håbe, at andre kommuner følger efter, siger salgskonsulent Jens Thomsen fra Nordic Energy Group.

Nye regler har betydet, at private har fået sværere ved bruge den el, som produceres i dagtimerne. Det problem har kommunen ikke med ungdomscentret, da der ikke er brug for at lagre den strøm der bliver lavet.

På en skole som den her er der jo konstant forbrug af strøm dagen igennem, når eleverne bruger lys, varme og pc-ere. Om aftenen og natten er der jo ikke rigtig brug for strøm, siger salgskonsulent Jens Thomsen fra Nordic Energy Group.

Nu hvor salget af solcelleanlæg til private er gået helt i stå, håber Nordic Energy Group naturligvis at skulle sætte endnu flere af de mange kommende solcelleanlæg op for Hjørring Kommune.

Planen er at der skal solcelleanlæg op på mindst hver tredje kommunale bygning i Hjørring. Det første anlæg svarer til syv almindelige på parcelhuse.