LIGE NU:

Sidste sommerdag: Lørdag er årets måske sidste strandvejrsdag

Sommeren slutter af med høje temperaturer og alle tiders mulighed for en strandtur.

Kalenderen viser sidste dag i sommermånederne, og vejret viser sig også fra sin sommerlige side. Måske for sidste gang i år, spår meteorologerne.

- Det kan være årets sidste chance for en stranddag. Generelt kommer temperaturen til at ligge på 23 og helt op til 28 grader, og vandet er stadig varmt, så man kan sagtes tage til stranden. Bliver det 25 grader igen om fjorten dage, vil vandet være koldt, siger TV 2 Vejrets, Andreas Nyholm.

 

Sommeren 2019 nærmer sig top 10 over varmeste somre siden 1874 efter en usædvanlig varm periode i slutningen af august. Hermed skriver denne sommer sig ind i den klimatologiske udvikling, som peger mod et varmere klima i Danmark. Nedbøren blev samlet set ’normal’, mens solen skinnede ganske pænt. Det oplyser Danmarks Meteorologiske Institut. 

- Denne sommer har ikke været lige så varm som sidste års sommer, men den har været varm. Sidste års sommer blev jo rekordvarm, sammen med sommeren 1997, og endte på svedige 17.7 °C i gennemsnit. Det kan denne sommer ikke matche, men det hænger hovedsageligt sammen med temperaturen i juli, forklarer Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI, og fortsætter:

- Juli 2018 var hele 2.5 °C varmere end i år, mens juni og august har været på samme højde rent temperaturmæssigt, da de blot var 0.3 °C varmere i 2018. Så alt andet lige har det været en varm sommer, som lige nu kan blive den niende varmeste sommer siden målingernes start i 1874.

Sommeren bliver som helhed meget varm, og den ender sandsynligvis på en 9. plads på top 10 over de varmeste somre siden 1874. De foreløbige tal siger hele 1.6 °C over 1961-90 normalen og 0.7 °C over 2006-15 referencen.

Kilde: DMI
Kilde: DMI
De fem baderåd