SMS Hjertestopsordning kritiseres: - Tag dog og lær af naboen
Siden 2010 har Region Nordjylland haft en SMS-ordning, hvor frivillige bliver alarmeret, hvis der sker et hjertestop i nærheden af dem. Ordningen er dog utilstrækkelig og forældet lyder kritikken nu fra flere sider.
Region Nordjylland har en ordning, hvor frivillige bliver alarmeret, hvis der sker et hjertestop i nærheden. Nu lyder kritikken, at ordningen er utilstrækkelig og forældet.
Når Otto Bernth Petersen færdes hjemme i Øgadekvarteret i Aalborg, så savner han en frivillig ordning, hvor langt flere kan komme ham til hjælp, hvis han dratter om på gaden.
- Der bliver ikke aktiveret tilstrækkeligt med frivillige til at hente hjertestartere, når der bliver ringet 112, siger Otto Bernth Petersen, der er hjertepatient.
Den ordning, Otto Bernth Petersen kritiserer, er Region Nordjyllands SMS-hjertestopsordning. Lige nu er omkring 1.300 tilmeldt ordningen. En ordning, der betyder, at kun de, der bor i nærheden af, hvor der sker et hjertestop, bliver alarmeret.
- Det, der er problemet, er jo, at den er begrænset i sit antal og i sin geografi, siger det konservative regionrådsmedlem Per Larsen.
I Region Hovedstaden og Midtjylland bruger de Trygfondens Hjerteløber-ordning. Den har lige nu 40.000 tilmeldte. Foreløbigt har Region Nordjylland valgt ikke at være med.
- Der kører jo mange historier om, hvordan det ikke fungerer, så det er noget, der er meget i opstartsfasen. Så det skal vi have kigget meget grundigt på, før vi bevæger os hen til det, siger formand for Region Nordjyllands akutudvalg Mogens Ove Madsen (S).
Overlevelsesprocenten falder med 10 procent for hvert minut
Hos Hjerteforeningen er de glade for, at frivillige træder til. Ved et hjertestop falder overlevelsesprocent nemlig med 10 procent for hvert minut, der går.
- Det, vi mener er vigtigt, er, at der er så mange som overhovedet muligt, der træder til. Det, at folk engagerer sig og gør noget i deres lokalområde, det er rigtig betydningsfuldt i forhold til overlevelsesraten. Derfor er det væsentligt, at der er et stort engagement på området, siger Frivilligchef i Hjerteforeningen Betina Egede Jensen.
Ligesom regionens SMS-ordning bliver der også med hjerteløber-appen sendt et antal personer mod uheldsstedet. Men med hjerteløberordningen bliver der samtidig sendt et antal personer mod den nærmeste hjertestarter.
I regionens løsning er der ingen fast procedure for, hvem der kører mod uheldsstedet, og hvem der kører afsted efter en hjertestarter.
- Man skal have en ufattelig god fysik for at kunne give hjertemassage i lang tid, og der er altså væsentligt, at der kommer en med en hjertestarter, og sandsynligheden for, at der kommer en med en hjertestarter, den er væsentligt større med hjerteløberordningen, siger Per Larsen (K).
Placeret i yderområder
Lige nu er de 50 SMS-hjertestopgrupper i Region Nordjylland, som især er placeret i Regionens yderområder, hvor responstiden er lang.
- Der er tusind personer i regionens frivillige-ordning, men de er ude på bøhlandet, siger Otto Bernth Petersen.
Hjerteløber appen virker via GPS-signal. GPS-signalet holder øje med, hvor man befinder sig og sender en alarm ud, hvis man er i nærheden af et hjertestop. Uanset, hvor man befinder sig.
- Vi har områder herude, hvor gps-dækningen ikke er ret god, og der kører en SMS ret igennem, så vi er afsted, og det går stærkt, siger tovholder for Bindslev/Tversted/Uggerby/Tuen-SMS-hjertestopsgruppe, Anne Nørgaard.
10.000 tilmeldte på tre måneder
Da Region Midtjylland for et år siden meldte sig ind i Trygfondens Hjerteløber-ordning, gik der kun tre måneder, inden de havde hele 10.000 tilmeldte.
Gælder det ikke om at så mange som muligt med?
- Jo, det er også det, vi skal have kigget på, om det vil give et løft i eksempelvis de større byer, hvis vi sætter gang i den her hjerteløber-ordning også, siger Mogens Ove Madsen (S).
Efter sommerferien skal det diskuteres i Region Nordjyllands akutudvalg, om man skal implementere hjerteløber-ordningen, som man har gjort i Region Midtjylland.
- Tag dog og lær af naboen. Der er ingen grund til at opfinde de dybe tallerkener to gange, siger Otto Bernth Petersen.
I Hjerteforeningen er håbet for fremtiden, at så mange som muligt bliver uddannet til at kunne træde til, hvis de ser et hjertestop.