Foto: Bruno Stagsted

Sommerhus-direktør savner dato for grænseåbning: Det er afgørende for alle

Selvom danskerne i år må blive hjemme i sommerferien, er det langt fra nok til at kompesere for de udenlandske sommerhusturister.

De nordjyske sommerhuse er populære blandt nordmænd og tyskere, men lige nu er det uvist, om andre end danskerne selv kommer til at holde sommerferie i Nordjylland i år. Grænserne er lukkede på grund af coronakrisen. 

Men i sommerhusbranchen ønsker man, at der snart meldes en dato ud for en grænseåbning. 

- Det er afgørende for alle - ikke kun os men også feriehusgæsterne, der har bestilt. Så har vi noget at pejle efter. Usikkerheden kan vi ikke fortsætte med. Og det var jo ikke en sundhedsfaglig beslutning at lukke grænserne. Det var en politisk beslutning, og derfor er det også en politisk beslutning at åbne dem igen, siger Per Dam, direktør i Sol og Strand, en af Danmarks største sommerhusudlejere. 

Se et længere interview med Per Dam i videoen herunder.

04:07

Se et længere interview med Per Dam fra Sol og Strand her. 

Luk video

Feriehusudlejernes Brancheforening vurderer, at Danmark har mistet ca. 3 millioner udenlandske gæster i marts, april og maj. Og hvis grænselukningen fortsætter er det forventningen, at tallet når op på ca. 4,7 millioner.

- Vi er selvfølgelig meget alvorligt påvirkede. 75 procent af vores kystturismegæster kommer fra udlandet, så når grænserne er lukkede mister vi de 75 procent fra en dag til en anden. Så vi er rigtig hårdt ramt, siger Per Dam. 

Læs også TV2 Erfarer: Efterskoleelever kan vende tilbage til skolerne

Der er dog sket en stigning på mere end 100 procent i forhold til danske bookinger. Det er dog ikke nok til at redde sommerhussæsonen. 

- Feriehusturismen har alene 14,4 millioner udenlandske overnatninger, og vi er simpelthen ikke nok danskere til at opveje for det. Jeg tror måske godt, at danskerne kunne udfylde i juli måned, men højsæsonen strækker sig jo helt fra maj til efter efterårsferien, siger direktøren fra Sol og Strand.