Stadion bygget med deleøkonomi
Hjørring Kommune har bygget nyt stadion sammen med to parter. De har alle fået meget mere for pengene, lyder det i Hjørring.
Hjørring Kommune har netop bygget et nyt stadionanlæg, men i stedet for at betale selv, er den gået sammen med to partnere, der manglede plads. Det giver flere kvadratmeter for pengene, og mere værdi for alle, lyder det i Hjørring.
Deleøkonomi vinder frem i Nordjylland. Nu er kommunerne også begyndt at tænke anderledes, når der skal købes eller bygges nyt. I Hjørring er kommunen gået sammen med to parter, da det nye stadionanlæg, Femhøje Idrætscenter, skulle bygges.
- Ved at gøre det her, ved at gå sammen med nogle andre parter, som kan bruge det, så det bliver brugt hver eneste dag i ugen, i stedet for det kun skal bruges ganske få timer på en uge, ja så betyder det selvfølgelig noget for den drift, som Hjørring Kommune har, siger borgmester Arne Boelt (S).
I forlængelse af det nye stadion er der således bygget to idrætshaller og nye undervisningslokaler, som de to parter, Hjørring Private Realskole og VUC & hf Nordjylland, hver især skal bruge.
- Det er jo en lidt speciel konstruktion, fordi det er jo en kommune sammen med en privatskole og så et voksenuddannelsescenter, som vi er. Det er jo ikke sådanne parter, der typisk arbejder sammen, men vi har fundet nogle gode relationer, og er meget positive i forhold til, at det nok skal lade sig gøre, siger Jens Johan Christensen, der er afdelingsleder hos VUC & hf Nordjylland i Hjørring.
Det utraditionelle samarbejde mellem de tre parter betyder, at parterne har løst deres pladsproblemer, og sparet penge på byggeriet af faciliteter, de ellers skulle have etableret hver for sig.
I stedet for at lave tre gange omklædningsfaciliteter, tre gange foyer og tre gange indgangsparti betyder det nye center, at de kan nøjes med én af hver - til deling.
- Vi får mere for pengene. Vi får et komplekst der bliver brugt hele tiden. Vi kunne ikke have bygget det, for de penge vi er komme med, og det kunne Hjørring Kommune heller ikke, og det kunne VUC heller ikke, siger skoleleder Klaus Lundsgaard fra Hjørring Private Realskole.
I praksis betyder det mere planlægning, men også mulighed for at udnytte hinandens arealer på aftalte tidspunkter. For eksempel kan klasserne fra Hjørring Private Realskole have idræt i det nye Femhøje Idrætscenter om formiddagen, imens VUC og hf kan have det om eftermiddagen.
- Når vi er her, så bruger vi begge hallerne, og når VUC er her, bruger de også begge hallerne. Vi har forskellige brugsbehov, og det passer utroligt godt sammen, siger skoleleder Klaus Lundsgaard.
- Der kommer selvfølgelig nok nogle planlægningsmæssige udfordringer, hvis for eksempel to parter vil bruge det på samme tid. Men det må vi løse, siger Jens Johan Christensen fra VUC & hf Nordjylland.
Hjørring Kommune har brugt 18 mio. kr. på byggeriet, imens har VUC & hf Nordjylland betalt 12,5 mio. kr. og Hjørring Private Realskole har lagt 15 mio. kr.
Ifølge borgmester Arne Boelt har Hjørring Kommune sparet cirka 20 mio. kr. i forhold til, hvis kommunen selv skullet have bygget om.
Han mener desuden, at vi vil se meget mere deleøkonomi i kommunalt regi fremover.
- Så derfor tror jeg det er noget, der kommer over hele kommune, men også vi vil se det i store dele af landet, at vi bliver nødt til at tænke anderledes, hvis vi skal opføre os ordentligt på den jord, som vi er sat til at forvalte, siger Arne Boelt (S).