Udsæt ikke nytårshummeren for unødvendige lidelser

Mange får hummer nytårsaften, men ikke alle ved, hvordan man afliver hummeren korrekt.

I disse dage har Dyrenes Beskyttelse fået flere henvendelser om, hvordan man skal håndtere hummere, så de lider mindst muligt.

Det enkle råd er, at man skal købe hummeren død. På den måde slipper man for at lave en forkert aflivning.

- At hummeren er død eller frossen betyder ikke, at den ikke er frisk. Vi får jo heller ikke levende fisk med hjem i en spand, siger dyrlæge Jens Svenningsen, der er dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

Hvis man alligevel gerne selv vil aflive hummeren, fraråder Jens Svenningsen at købe levende hummere, der ligger på is. Studier viser nemlig, at en fri hummer aldrig vil lægge sig på is.

- Det tyder altså på, at hummeren ikke kan lide det. Så jeg ville vælge at lade tvivlen komme hummeren til gode og købe en død hummer for at være sikker på, at den ikke lider, siger han.

Han understreger, at det er meget stressende for hummeren at ligge med sammenbundne kløer.

For at aflive en hummer hurtigt og uden pinsler, skal man stikke en stor, skarp kniv ned i krydset bag nakken. Knivens skær skal vende mod hovedet, så man efterfølgende kan flække hovedet i to.

På den måde dør hummeren med det samme.

- At smide hummeren i kogende vand er ikke en acceptabel aflivningsmetode, siger Jens Svenningsen.