Vildt klima presser Nordjyllands Beredskab: - Normalt har vi de her opgaver en til to gange om året. Vi har allerede haft tre
100-årshændelser bliver til 20-årshændelser, og 20-årshændelser bliver til 10-årshændelser. Og det presser beredskaberne i Danmark.
To stormfloder på et år. Det var hvad danskerne oplevede i 2023, og vejrmæssigt har starten af 2024 også allerede vist tænder.
For efter et rekordvådt 2023 er jorden mættet med vand, og det har betydet, at den ikke har kunnet optage nedbør i form af regn og smeltevand fra is og sne. Det har givet stopfyldte vandløb og store søer på markerne rundt omkring i det nordjyske, ligesom der har været overhængende fare for oversvømmelser ved Elling Å.
Og derfor fylder beredskabsopgaver forårsaget af vejret mere og mere hos Nordjyllands Beredskab.
- Normalt ser vi de her opgaver en til to gange om året. Og allerede i år har vi haft tre vejrlige hændelser, hvor vi har været aktiveret og været ude og løse opgaver, fortæller beredskabsdirektør ved Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen.
Nordjyllands Beredskab er forpligtet til at opretholde et dagligt beredskab, og opgaver relateret til vejret tager ressourcer fra de øvrige opgaver, beredskabet har. Eksempelvis som i sidste uge, hvor beredskabet måtte bruge betydelige ressourcer på at pumpe vand væk fra Elling Å.
- Hvis det er hele Nordjylland, der står under vand og samtlige 36 stationer skal aktiveres, og frivillige skal aktiveres, så begynder vi at blive presset på ressourcer. Og vi bliver også presset på vores materiel, lyder det fra beredskabschefen.
Christiansborg må hjælpe
Trykket på beredskaberne forårsaget af klimaet har fået dem til samlet at sende en appel til politikerne på Christiansborg.
- Vi hejser flaget nu. Vi siger: Det her, det er noget, vi skal være opmærksomme på. At få afsat midler til at uddanne vores personale, og få etableret den maskinpark, som vi skal bruge for at løse det. Og det kræver tid. Derfor er vi ude med opfordringen nu, siger formand for Nordjyllands Beredskab, Hans Ejner Bertelsen.
Han peger på, at vejrhændelser beslaglægger en stadig større del af både og menneskelige og materielle ressourcer, og han advarer om, at det i sidste ende kan gå ud over beredskabernes opgave med at sikre borgernes sikkerhed i en tid med krig i Europa.
- Det er vigtigt, at vi har sikkerhedsdelen opdateret, for der har vi været heldige at leve i en utrolig fredsommelig tid, siger formanden.
Forud for nye politiske forhandlinger om et beredskabsforlig, har de danske beredskaber foretræde for Folketingets forsvarsudvalg 1. februar
Rasler I med sablen nu for at være sikre på at få nogle flere penge?
- Vi gør bare opmærksom på, at hvis man ønsker, at vi skal kunne løse de her opgaver, så er man simpelhen også nødt til at give os nogle betingelser at arbejde under, som muliggør det.
Hos Nordjyllands Beredskab holder man foreløbigt skindet på næsen, men klimaforandringerne får konsekvenser og kan i sidste ende betyde, at der må prioriteres om.
- Det her er ny opgave, der er kommet lidt ind fra sidelinjen. Den har altid været der, men i et mindre omfang hvor den ikke belastede vore hverdagsopgaver. Det er også det, vi prøver at balancere: At vi ikke vil slække for meget på vores hverdagsberedskab. Men det er klart, at hvis antallet og omfanget er stigende, så skal vi til at prioritere anderledes, siger beredskabschef Diana Sørensen.
Se hele indslaget her: