Gigtforening jubler: Cannabis-medicin skal testes på gigtpatienter
Reumatologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital er de første i landet, når de efter sommerferien begynder et forskningsprojekt med cannabis som smertebehandling patienter der lider af psoriasisgigt eller artrose i hænderne
Et videnskabeligt forsøg skal teste om gigtpatienter kan få glæde af cannabis-medicin. Det får gigtforening til at juble.
Gigt kan være en meget smertefuld sygdom. Indtil videre har gigtpatienters smerter kun kunne behandles med ibuprofen, der blandt andet findes i håndkøsmedicin som Ipren. Nu skal et nyt forsøg ved Aalborg Universitetshospital finde ud af, om gigtpatienter med psoriasisgigt eller artrose i hænderne kan få glæde af cannabis-medicin. Det vækker glæde ved Gigtforeningen.
- Det er rigtig rigtig positivt. Der er så mange gigtpatienter, der har brug for flere midler, der kan hjælpe dem. Der er ikke ret meget, der hjælper på disse smerter, så vi er rigtig begejstrede for at dette forskningsprojekt kommer i gang nu, siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.
Der er så mange gigtpatienter, der har brug for flere midler, der kan hjælpe dem. Der er ikke ret meget, der hjælper på disse smerter, så vi er rigtig begejstrede for at dette forskningsprojekt kommer i gang nu
Studiet er tilrettelagt som et ph.d.-projekt, hvor 80 patienter fra to grupper deltager hver uge. En gruppe får CBD, der er det aktive stof i cannabis, mens en anden gruppe får placebo. Patienterne følges herefter i 8-12 uger, hvorefter lægerne vil følge op på, hvordan det er gået.
- Vi har brug for at få noget vide om, hvordan Cannabis-medicin virker i forhold til gigtpatienter. Realiteten er at 75% af vores medlemmer, de ville gerne have muligheden for at få en recept og prøve cannabis af, men vi ved ikke, om det virker, og derfor er der brug for de her forskningsprojekter, der kan vise, om det virker, siger Mette Bryde Lind.
Studiet her er det første, hvor der er givet tilladelse til forskning i medicinsk cannabis. Lægerne på studiet forventer at rekruttere patienter til forsøget efter sommerferien og svarene forventes at ligge klar om tre år.